Kille läser bok på bänk, sol, träd med blommor
Är du en av de som får njuta av våren i helgen? - Foto: Johan Nilsson/TT / TT/ NTB scanpix Junge, Heiko

​I helgen kommer vårvärmen – här kan det bli över 10 grader

Senaste dagarna har vi fått känna litegrann på vårsolen. Men sen kom en storm? Hur ska vädergudarna ha det egentligen? Vissa delar av Sverige kommer troligen att få en riktigt tidig vår i år. Är du en av de som kommer att få njuta i helgen?


Det var bara några dagar sen vi fick smaka lite på våren. Men sen blev vi bestulna på den mitt framför näsan. Vi fick låna solen och plusgraderna några få dagar, sen kom stormen Julia och vissa delar av landet fick känna på orkanvindar.

Att vi fick låna värmen var inte så konstigt, eftersom det faktiskt varit varmare än normalt för denna tiden på året. Just nu är det faktiskt bara nordligaste Norrland som har minusgrader i vårt avlånga land.

Som mest har dygnsmedeltemperaturen varit hela 8-10 grader över det normala för den här tiden på året, hur galet?

– Det är normalt med stora skiftningar så här års. Men att det blir så där varmt flera dagar i rad är absolut inte det vanligaste, säger meteorologen Mikael Sjöstrand till Aftonbladet.

När kommer våren på riktigt?

Enligt vädergudarna så kommer det att bli vår nu på fredag. Hur blir det vår? 

– Det måste sju dygn i sträck vara en dygnsmedeltemperatur över noll grader för att det ska kunna räknas som meteorologisk vår. Men våren kan inte inträffa förrän efter den 15 februari, sa Moa Hallberg, meteorolog på SMHI tidigare till Nyheter24.

Och ska vi tro senaste väderbuden kan det bli vår i södra delarna av Götaland redan på fredag!

Så härligt med lite D-vitamin! Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

10 plusgrader

Orsaken till det varma vädret är att flera lågtryck har passerat landet under senaste tiden. Då ligger lågtrycken med en härlig varm luft och roterar, på väg från väst till öst.

I södra Sverige kommer det vara så lyxigt att dagstemperaturerna förhoppningsvis kommer att ligga på 7-9 plusgrader, rapporterar Aftonbladet. Och längst ner i södra Sverige kan det faktiskt bli över 10 plusgrader, wow vilken lyx!

Här blir det kallare

Några som tyvärr får invänta värmen ett litet tag till är både Norrland och Svealand. För visst har det spekulerats om våren till och med ska nå exempelvis Stockholm nu på fredag, men icke. 

– Kylan kommer förmodligen att få ner temperaturen under nollgraderstrecket under torsdagen. Så det är tveksamt om det blir vår i Stockholm i första taget, även om det blir varmare igen, avslutar Sjöstrand till Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om våren och vad det är som gör att det blir vår. Det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du till våren?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.