Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI: Då kommer våren till Sverige – och hit kommer den först

- 18/02/2019, 14:57 -

Våren närmar sig med stormsteg. Vi hörde av oss till SMHI för att ta reda på när den kommer och var den inträffar först!

I flera månaders tid har vi trotsat, kämpat och uthärdat den kalla och mörka vintern som varit. Som belöning har solen börjat hålla sig uppe lite längre för varje dag, temperaturerna har stigit och vet ni vad? Snart är även våren här.

I alla fall om allting går som planerat.

Människor sitter med mobiler i vårvädret.
Snart kanske det blir häng vid kajen i solen med vännerna. Bildkälla: Hasse Holmberg Fotograferna Holmberg/TT

Inte helt otippat så är det i de södra regionerna som våren ser ut att göra sin entré först. Vi kontaktade SMHI för att reda ut läget med vårens vara eller icke vara.

Hur vet man att våren har kommit?

– Det måste sju dygn i sträck vara en dygnsmedeltemperatur över noll grader för att det ska kunna räknas som meteorologisk vår. Men våren kan inte inträffa förrän efter den 15 februari, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI till Nyheter24.

Varför måste det vara efter den 15 februari?

– Det är ett kriterium som är satt helt enkelt. 

Var kommer våren att inträffa först?

– Det skulle nog vara längst med kusterna i Skåne som det är mycket möjligt att det blir vår från och med den 15 februari. Men det kan man inte säga förrän den 22 om det faktiskt blev så eller inte. Alla sju dagar måste ha passerat först, berättar Hallberg.

Finns en risk att vintern kommer tillbaka

Ja, bara för att det ser ljust ut så betyder det inte att vädret är satt i sten. Det finns enligt Hallberg alltid en risk att vintern kommer tillbaka, trots att det kan verka varmt och härligt för stunden.

– Det finns alltid en chans. Här under torsdagsmorgonen så ser det ut att bli en del snöfall över södra Sverige. Temperaturen kommer att sjunka under onsdag och torsdag men även på fredag är det lite kallare temperaturer med minusgrader på många håll.

Ser du fram emot våren?