- Foto: Claudio Bresciani/TT / AP/TT Kristin Murphy

Meteorologen om stormen Julia: "Kan vara livsfarligt"

Det var bara några dagar sen vi fick smaka på våren. Nu blir vi bestulna på den mitt framför näsan. Vi fick alltså låna solen och plusgraderna några dagar. Nu är stormen påväg. Vi kan räkna med orkanvindar och SMHI har utfärdat en klass 2-varning.


Ja, det är riktigt hårt väder på ingång i nordligaste delen av landet. Mitt framför näsan blir vi nu snuvade på våren. Istället får vi orkanvindar i fjällen och stora mängder snö.

Stormen Julia kommer att dra in över stora delar av norra Sverige under lördagen. Nu har SMHI gått ut med flera klass 2-varningar bland annat en för vindar med orkanstyrka.

Västlig storm

Ja, nu gäller det verkligen att hålla i sig. Under dygnet som kommer rör sig ett lågtryck öster ut, längs Nordnorska kusten. Vad innebär det?

Det kommer ge otroligt blåsigt väder över större delen av fjällkedjan. Det kommer bli som absolut mest blåsigt i Lapplandsfjällen. Där väntas det till och med en västlig storm, lokalt orkan.

Den kraftiga vinden ska förhoppningsvis avta under lördagskvällen.

Kulingvarning

Öster om fjällen kommer också få det blåsigt, det är stormbyar från Norrbottens läns inland. Och som om det inte räckte där?

Även varning om kuling är utfärdad, det gäller de nordligaste farvatten och Finska viken, enligt SMHI.

"Kan vara livsfarligt att vara i fjällen"

Men vädret ökar också risken för laviner. 

– Det kan vara direkt livsfarligt att vara i fjällen, säger meteorologen Nils Holmqvist till SVT.

"Gäller att hålla sig uppdaterad"

– När det är så här blåsigt och har varit så milt och svängt runt så får man ganska ostabila snölager. Då ska man överhuvudtaget inte befinna sig i någon brantare terräng eller nedanför. Om det går laviner kan de ju ta sig en bra bit in i skogen också, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm till Expressen och fortsätter med en uppmaning till bilresenärer:

– Det är också bra att hålla sig uppdaterad om de nu stänger av vägar. Det kan mycket väl vara så att man gör det. Att ge sig ut med bil är väl också något man ska låta bli om man verkligen inte måste.

Nyheter24 har tidigare skrivit hur du enkelt kan se på molnen vad det ska bli för väder. Hade du koll på det? Här kan du läsa allt om det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du till sommaren?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Fortsatt storförlust för Viaplay

Det krisande streamingbolaget Viaplay gjorde en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 325 miljoner kronor samma period i fjol.