Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Glädjebeskedet: Nu har våren kommit till Sverige

- 22/02/2019, 14:38

Äntligen har våren kommit till vissa delar av Sverige! Här är platserna där du officiellt kan ta fram vårjackan och solbrillorna.

Nu har äntligen våren kommit till Sverige. Ja – i alla fall till delar av Sverige. Olyckligtvis, om man gillar våren, så kan man behöva vänta ett litet tag till på vissa håll.

Och vad det verkar så har vi även en strålande helg och vecka framför oss. Så har du inte plockat fram solbrillorna än så kanske det är dags att göra det nu!

Kvinna med barnvagn som solar.
Snart blir det solgassning vid kajen. Bildkälla: Hasse Holmberg Fotograferna Holmberg/TT

Här är det officiellt vår

– Det var igår kväll vi kunde konstatera att den meteorologiska våren kommit till delar av Sverige. Vi har en definition att det måste ha varit en dygnsmedeltemperatur över noll grader sju dygn i följd för att vi ska kunna kalla det för en meteorologisk vår, berättar Therese Gadd, meteorolog på SMHI till Nyheter24 och fortsätter:

– Våren har kommit till Skåne, delar av Blekinge och Öland och sen även vidare upp över de västra delarna av Götaland. Men också till delar av Bohuslän och även vissa platser i Dalsland. 

Den milda luften gör comeback

Trots att det kan vara kallt där du bor nu så ser det väldigt ljust ut framöver. Det kommer nämligen att bli plusgrader på flera håll de kommande dagarna.

– I helgen så gör mildluften en comeback. Temperaturerna kommer at stiga igen över landet. Den här luften drar även upp över Norrland. Så även där får man plus några platser.

Utfärdat klass 1-varningar i de nordliga delarna av Sverige

Den kommande värmen ställer dock till med problem på sina håll och SMHI har nu utfärdat flera klass 1-varningar för plötslig ishalka på flera håll.

– Vi har utfärdat klass 1–varningar för plötslig ishalka i stort sett hela Norrland förutom Gävleborgs län. Det är mildluft på ingång och den föregås av ett nederbördsområde som passerar Norrland. I samband med det här är det både regn och underkylt regn som kan ge upphov till plötslig ishalka. Så allt är inte bara positivt med värmen.

Som tur är så ser nederbörden ut att dra bort rätt så fort. Men varningarna hävs först när väderleken inte längre uppfyller SMHI:s kriterier.

– Varningarna gäller från nu i eftermiddag. Fronten passerar österut över Norrland idag. Det mesta av nederbörden ser ut att dra bort under kvällen. Varningarna gäller under eftermiddagen, avslutar Therese Gadd.


Längtar du efter våren?