Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

35-åringen anslöt sig till IS – nu vill han tillbaka till Sverige

- 26/02/2019, 08:48 -

Han reste för att ansluta sig till terrorsekten IS. Nu vill 35-åringen tillbaka till Sverige. Samtidigt ser han sig inte som en säkerhetsrisk, han vill heller inte medge att IS haft sexslavar.

Kriget mot terrorsekten Islamiska Staten är så gott som över, och de sista striderna pågår i norra Syrien. 

Nu träder en 35-årig svenskman fram och erkänner att han under flera år har deltagit i nätverkets aktiviteter. Redan 2013 åkte mannen ner till Syrien för att bygga upp den islamistiska rörelsen. 

Nu sitter han i ett kurdiskt kontrollerat fångläger. 

I en intervju med Expressen berättar mannen att han jobbade som busschaufför i Sverige men hade "tröttnat på sitt tråkiga liv".

Nu vill han tillbaka till Sverige, och han anser inte att han är en säkerhetsrisk. 

 Jag vill tillbaka till mitt tråkiga liv i Sverige. Jag drömmer om tråkigheten. Sedan man har fått barn börjar man se saker och ting från ett helt annat perspektiv, säger 35-åringen till Expressen. 

"Som en Gestapo-stat"

I IS-huvudstaden Raqqa jobbade mannen som ambulansförare, men ger undvikande svar varje gång Expressen-journalisten frågar om han såg några av de grymheter IS utsatte folk för. 

Han menar att han inte sett några avrättningar eller sexslavar, men han medger att han vet att IS har mördat. 

– Det var som en Gestapo-stat. Det finns ingenstans där man kunde ge konstruktiv kritik. Om du har en egen åsikt kommer du att försvinna. De kommer att fängsla dig och sen avrätta dig, säger 35-åringen till Expressen. 

Trots att han frivilligt gått med i en av de värsta terrorgrupperna någonsin vill han alltså komma hem, och han tycker att IS-svenskarna ska komma hem och dömas i Sverige. 

– Jag tycker att Sverige ska ta tillbaka svenskarna och utreda på basis av varje individ. Om de har misstankar låt dem göra sina förhör. Låt dem hålla en juridisk process. I det här landet finns det inget rättssystem, säger mannen till Expressen

MER: Moderaterna vill ha hårda tag mot de svenskar som rest för att kriga med IS