IS-soldat med svart flagga och ett svenskt pass med förbudssymbol över. Kollage.
Har man varit och krigat för IS behöver man inte komma hem igen, anser Moderaterna. - Foto: AP/Christine Olsson/TT

Kravet från Moderaterna: Avsluta IS-resenärers medborgarskap

IS-terrorister med dubbla medborgarskap ska inte få vara svenska medborgare längre. Det anser Moderaternas Johan Forssell i ett nytt utspel.


Beslagta svenska IS-resenärers pass och frånta dem deras svenska medborgarskap. Det föreslår nu Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. För att få igenom detta vill man ändra grundlagen. 

– Om man rest för att ansluta sig till den kanske mest vidriga terrororganisation i modern tid har man förverkat sin rätt till svenskt medborgarskap. Då kan man verkligen fråga sig om Sverige verkligen ska vara deras hem, säger Johan Forssell till Nyheter24.

Moderaternas Johan Forssell (Hanna Franzén/TT)

Hur många svenskar som åkt ner för att strida med terrorsekten Islamiska Staten är oklart, men förmodligen rör det sig om ungefär 300 personer. Två av dem är Lisa och Michael från Västsverige, som Nyheter24 tidigare skrivit om.  

Men de kommer inte beröras av Moderaternas förslag. Endast resenärer med dubbla medborgarskap kommer kunna bli av med sitt svenska pass. 

– Som det är idag går det inte att göra en person statslös, säger Forssell. 

"Sverige ligger efter"

Islamiska Statens så kallade "kalifat" är nu historia. På en yta stor som ett par fotbollsplaner i byn Baghouz i norra Syrien är några hundra IS-krigare inspärrade tillsammans med civila. De starka IS-fästena Raqqa och Mosul har fallit, och kriget mot terrorgruppen är snart över. 

Runt om i Europa har diskussionerna om IS-resenärerna gått heta de senaste veckorna, inte minst efter att Storbritanniens regering beslutat att ta ifrån medborgarskapet från 19-åriga Shamima Begum, som reste till Syrien för att ansluta sig till IS redan som 15-åring. 

– Sverige ligger efter här, det är dags att vi kommer ikapp resten av världen, säger Forssell till Nyheter24. 

Jonas Sjöstedts hot: Då fäller Vänsterpartiet Löfvens regering

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Håller du med Forssell?
Tack för din röst!