King's Cross i London, tåg på räls
Så bokar du din tågsemester på bäst sätt! - Foto: Pixabay / David Azia AP/TT

Så bokar du den perfekta tågsemestern i sommar

Så du vill åka på tågsemester? Det låter som en superidé! Men hur går man då tillväga för att boka en sådan tur? Det reder vi på Nyheter24 ut.


Går du i tankarna om att kanske ta en tågsemester till sommaren? Då är du inte ensam. Tågsemestern blir alltmer populär och det är mycket tack vare den rådande klimatrörelsen – som bland annat förespråkar tåg framför flygresor

Men hur går man tillväga för att boka en tågsemester, kanske ut på kontinenten, på bästa sätt? Det reder vi på Nyheter24 ut.

Här kan du boka dina resor

Då SJ endast opererar inom Sverige, förutom resor till Köpenhamn och Oslo, kan det vara lite klurigt att veta var man ska boka sina biljetter om man inte har full pejl.

Bygga din egen resa

Naturligtvis kan du boka steg för steg via olika resebolag och på så vis göra din resplan lite mer individuell. Detta kan dock innebära lite meckande för resenären. Det finns en del resebolag såsom det tyska Deutsche Bahn som reser till flera länder.

Interrail

Annars så kan du investera i ett interrailkort som bland annat är väldigt populärt bland tågluffare. Med interrailkortet kan du resa med 37 stycken olika järnvägs- och färjebolag i 30 olika länder i Europa. Vilken grej va?

En liten sak bara – Interrail gäller enbart under en dag för utresa ur landet och en dag för resa tillbaka in i landet. 

Kortet erbjuder allt från tre resor utspridda på en månad, till möjligheten att få resa varje dag under månaden om man så vill. Skönt nog så kan du hitta kortet på SJ:s hemsida.

Sociala medier

Det finns även en hel del hjälp att få via sociala medier. Facebookgruppen "Tågsemester" samlar inspiration, resmål, erbjudanden samt lite tips och tricks för den som är sugen på att resa. 

Nyheter24 kontaktade gruppens medgrundare Andreas Sidkvist för att ta reda på lite mer om gruppens verksamhet och hur intresset har skjutit i höjden för gruppen.

– Det har hänt någonsin, folk vill flyga mindre och man tänker på klimatet, klimatångest och flygskam. Så inser man att man kan åka tåg istället och ändå resa. Gruppen är speciellt bra för man får väldigt mycket inspiration, folk som frågar saker får ofta svar.

Har du några tips och trips?

– Ett generellt tips är att om man ska åka längre än till mitten av Tyskland. Då lönar det oftast att köpa ett interrailkort. Innan du bestämmer vart du ska åka, behöver du bestämma hur länge du ska vara borta. Sen ser du vart du kommer någonstan, säger Sidkvist och fortsätter:

– Se resan som en del av målet, inte bara tänka att du ska transportera dig. Man ska passa på att se en tre-fyra städer, stanna en natt eller två och upptäcka ställena du passerar.

Har du någon speciell rutt du kan rekommendera?

– Det finns några kända rutter man åka. Bergen i Norge är en populär rutt. Berninaexpressen i Schwei är en annan, men där måste man platsboka en månad innan om man ska sitta. Schweiz är häftigat över huvud taget, de har jättehöga broar, sen har de sprängt häftiga tunnlar i bergen, avslutar Sidkvist.

Utrikesresor med SJ kan bli verklighet

Som vi skrev tidigare så säljer inte SJ tågbiljetter till resmål inom Europa, med undantaget för Oslo och Köpenhamn. Men nu när efterfrågan har ökat så öppnar SJ för en digital lösning i framtiden.

– Vi ser att intresset för tågresor har vänt och att det är en stor efterfrågan på utrikesresor. Därför kommer vi inom kort ha en ny digital lösning som vänder sig till konsumenter. Men vi har inga planer på att börja med någon resebyråtjänst där man kan köpa biljetter, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ till SVT.

Är du sugen på att utöka semestern och kanske tågluffa istället? I så fall borde du läsa våra ultimata tågluffarguide. Här hittar du den!

/
Gillar du att åka tåg?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

Polisen rapporterar om brand, Solna

"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Därför slutar unga med adhd-medicin

1 timme sedan
Många slutar med sina adhd-behandling inom ett år. Dålig uppföljning och känslan av att läkemedlen inte behövs kan vara förklaringar enligt experter. Det kan handla om en bristande självinsikt och att man lever ganska mycket i nuet, säger professor Susanne Bejerot.

Ängelholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En singelolyckan med en lastbil inträffar på E6 vid Norra Varalöv.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om stöld, Karlstad

2 timmar sedan
"Man gripen för stöld av kläder från en butik i Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.