Karta, blåljus
Man anhållen för våldtäkt – 24 år senare, hittad via släkt-dna. - Foto: Johan Nilsson/TT, Google Maps

Flicka våldtogs för 24 år sedan – misstänkt man hittad via släkt-dna

En man har häktats misstänkt för att ha misshandlat och våldtagit en ung flicka. Brottet skedde för 24 år sedan och polisen har nu kunnat spåra den misstänkte gärningsmannen via släkt-dna. Nu har han häktats.


Den 14 september 1995 överfölls en då åttaårig flicka i Billdal, mellan Göteborg och Kungsbacka. Hon var på väg hem från skolan, då hon misshandlades och våldtogs. Gärningsmannen ska enligt Aftonbladet hoppat fram ur en buske och slitit in henne i skogen där överfallet ska ha ägt rum. Flickan lämnades blodig och avklädd.

Men polisen kunde inte hitta gärningsmannen, trots att hans dna fanns på platsen. Brottet skulle preskriberas i mars nästa år, men nu 24 år senare, har man gjort stora framgångar i fallet.

Under torsdagen anhölls en man i 60-årsåldern misstänkt för grov våldtäkt. På fredagen häktades han. 

Spårades via släkt-dna

Dna-spåren som mannen lämnade efter sig på brottsplatsen 1995 kunde inte spårats eftersom han inte fanns i registret. Av denna anledningen har det saknas jämförelsedata. Däremot har man hittat en anhörig till mannen i registret – likheten mellan dessa två fick polisen att nu agera. 

Under fredagen kom det slutgiltiga dna-svaret från Nationellt forensiskt centrum (NFC), vilket visade att det var den 60-åriga mannens dna som fanns på flickan för 24 år sedan, rapporterar Aftonbladet

– Det är en stor framgång att vi äntligen har lyckats hitta honom. Så många års engagemang och arbete ligger bakom detta. Det känns mycket bra att vi nu har kommit så här långt, säger åklagaren Thomas Ahlstrand i ett pressmeddelande. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!