Torsdag 5 Aug
Stockholm

Är du ofta arg? Forskare söker ilskna deltagare till ny studie

Arg tjej skriker, arg kille skriker i telefon
Blir du ofta arg?. Foto: Shutterstock / Unsplash

Är du en arg person? Krävs det inte allt för mycket för att din bägare ska rinna över? Toppen! Du kan nu få användning av dina aggressioner! Svenska forskare söker nämligen deltagare till en ny studie. Krav? Du bör ha svårt att hantera din ilska.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Behöver du tips och råd gällande att hantera din ilska? Då har vi glada nyheter!

Just att bli arg är oftast inte i sig så problematiskt, det händer ju faktiskt alla ibland. Men en del kan känna att deras ilska är ett problem eller en belastning. Då handlar det oftast om att den är väldigt intensiv och svår att kontrollera. 

Men vad gör det att bli lite arg ibland? Det är faktiskt så att långvarig och problematisk ilska är relaterad till en hel rad med olika hälsoproblem, skriver Linköpings universitet.

"Negativa konsekvenser"

– För en del personer kan ilskan leda till negativa konsekvenser för dem själva eller människor i deras närhet, säger Hugo Hesser, biträdande professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Hesser och hans kollegor ska tillsammans med forskare på Karolinska Institutet testa om internetförmedlad KBT (kognitiv beteendeterapi) kan hjälpa personer som känner att deras egen ilska skapar problem för dem. 

Blir du ofta flyförbannad? Bildkälla: Unsplash

Den nya studien ska undersöka vilka strategier som är bäst för att kunna hantera ilska, då man idag inte vet vilken strategi som fungerar bäst, för vem och hur det faktiskt fungerar.

Men något som forskare på Linköpings universitet tidigare har visat är att terapi via nätet faktiskt kan hjälpa personer med aggressionsproblem i sina nära relationer. Det är därför dags för en ny studie. Nu vill forskarna se om personer som vill och behöver hjälp med ilskan allmänt också kan bli hjälpta med terapi på nätet.

Sökes: Arga deltagare

För att kunna forska och genomföra den nya studien behöver nu forskarna frivilliga deltagare som vill ha hjälp med sin aggressivitet. 

Hur kommer det att gå till?

Deltagarna kommer att lottas till olika varianter av KBT, så att forskarna sen kan undersöka vilka eller vilken strategi som är bäst att hantera ilska genom.

– Den nya studien vänder sig till alla som upplever svårkontrollerad ilska och att den leder till lidande och problem i vardagen, avslutar Hugo Hesser i pressmeddelandet.

Sugen på att söka? Här finns information om hur du då kan gå till väga.

Har du någon gång hört att det är dumt att bli arg på grund av att det ska vara slöseri med energi? Glöm det. Enligt forskning är det faktiskt tvärtom, att bli arg kan istället vara bra för dig. Det har Nyheter24 tidigare skrivit om och du kan läsa allt du behöver veta om det här.

Blir du ofta arg?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela