- Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skatteåterbäringen 2019 – nu skickas första deklarationerna ut

Idag beräknas över en miljon svenskar få 2019 års deklaration. Den skickas då ut digitalt, de som vill ha deklarationen i pappersform får vänta lite längre. Men hur vet man om man kommer att få den idag? Vi har svaret!


Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen! Idag börjar nämligen Skatteverket skicka ut deklarationer till svenskar över hela landet.

Det är från och med idag, 7 mars, till och med den 13 som de första svenskarna får sin deklarationsblankett. 

Vilka får deklarationen först?

Men hur vet man om man är en av de lyckliga första? Jo, det hela hänger på om du har digital brevlåda eller ej. Sedan 2017 har man nämligen möjlighet att motta besked från Skatteverket digitalt, däribland deklarationen. 

Så om du signade upp dig på någon av de digitala brevlådorna som finns tillgängliga före den 28 februari (om du redan gjorde det förra eller året innan det behöver du inte göra det igen), så kommer du alltså få din deklaration digitalt nu i dagarna.

Hur många får deklarationen utskickad till digital brevlåda?

– Totalt får ungefär 3 050 000 deklarationen utskickad till den digitala brevlådan, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, till Nyheter24

Och det är en hel del som får den redan idag.

–  Vi skickar i den takt som vi känner oss trygga med att det går fram, så någonstans runt 1,3 miljoner per dag är prognosen, säger Johan Schauman. 

Vem skickas deklarationen till först?

Det är alltså runt en miljon personer som kommer att se deklarationen dimpa ner i den digitala brevlådan idag. Men finns det något system som avgör vilka som får den först?

– Nej, det finns inget sånt som gör så att en viss del av landet eller att något annat demografiskt påverkar utskicket, menar Johan Schauman, och fortsätter:

– Man kan i lugn och ro vänta. Har man inte fått den på måndag eftermiddag, då kanske man kan kolla upp det. 

Har du koll på alla andra viktiga datum – som när pengarna betalas ut till exempel? Läs om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du få tillbaka på skatten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.