Söndag 2 Okt
Stockholm

Enkla knepet: Så får du mer i skatteåterbäring

Så får du pengar tillbaka på skatten
Ett knep för att få pengar tillbaka på skatten. Foto: Janerik Henriksson TT/TT & Martina Holmberg Fotograferna Holmberg/TT

Har du inte fått mycket i skatteåterbäring 2019? Då kan du redan nu använda dig av ett knep för att siffrorna ska se lite bättre ut på nästa års deklaration.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varje år hör man om familjemedlemmen, kollegan eller kompisen som får tillbaka en helt sanslös slant i skatteåterbäring. Men varför händer det egentligen och finns det något man själv kan göra för att få det? 

De frågorna reder vi på Nyheter24 ut – för självfallet vill ju även du känna glädjen av att få tillbaka en slant på skatten va?

Dessa deklarationspapper känner du säkerligen igen. Bildkälla: Stefan Gustavsson SvD/TT

Jo, det finns så klart flera anledningar till att vissa får mycket i skatteåterbäring, men i det stora hela så beror det på att du har betalat in för mycket i skatt under inkomståret. 

Det kan du bland annat ha gjort på grund av att din arbetsgivare har räknat ut din skatt med fel tabell. 

Det finns dock en annan sida av det här myntet vilket är kvarskatten, eller restskatten som vi kallar den i folkmun. Det är nämligen när du har betalat in för lite pengar i skatt. Då är det upp till dig att betala in den så kallade restskatten till skatteverket.

Den smällen vill man såklart undvika och vi har ett bra knep som du kan använda dig av för att dels slippa restskatten, men även för att få tillbaka pengar istället.

Enkelt knep – så får du tillbaka pengar på skatten

Ett enkelt sätt för att få tillbaka pengar på skatten är helt enkelt genom att betala mer skatt under året. Prata med din arbetsgivare och om denne går med på att betala in extra i skatt från din lön så kommer du således, om allt står rätt till, att få tillbaka den slanten året därpå.

– Absolut, det var mer vanligt förut att man gjorde det. Förut fanns det en intäktsränta, men efter att det togs bort så är det inte fullt lika intressant, säger Johan Schauman, skatteexpert på Skatteverket till Nyheter24.

Med intäktsränta menas att det förr helt enkelt fanns en ränta på skattekontot, så att den som hade betalat för mycket skatt kunde tjäna en slant på att låta pengarna ligga där. Men sen 2017 är räntan på skattekontot noll.

Det skulle kunna vara en summa på 1 000 kronor för att använda ett exempel. Så låt oss säga att du får ut 16 000 varje månad efter skatt, låter du då din arbetsgivare pynta in en tusenlapp extra på ditt skattekonto – ja då har du helt plötsligt ett överskott på 1 000 kronor varje månad. Detta får du sedan tillbaka i skatteåterbäring.

Fiffigt, va?

Om arbetsgivaren av någon anledning inte vill göra detta, då kan du själv betala in till ditt skattekonto via Skatteverkets hemsida.

Igår så kunde alla ÄNTLIGEN få ta del av sin deklaration på nätet. Här kan du läsa mer om det och vad det innebär!

Har du fått tillbaka på skatten i år?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.