Måndag 2 Aug
Stockholm

Forskare varnar för populära barnkexet – kan orsaka cancer

Forskare varnar för ett cancerframkallande ämne i Tom och Jerry-kex
Forskare har hitta höga halter av ett cancerframkallande ämne i de populära barnkexen Tom och Jerry. Foto: Fredrik Sandberg TT/TT & Göteborgs kex

Populära Tom & Jerry-kexen innehåller stora mängder akrylamid som är ett cancerframkallande ämne enligt norsk undersökning. Undersökningen har visat på siffror som är dubbelt så höga i jämfört med EU:s rekommenderade siffror för småbarn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu slår norska forskare larm om ett populärt kex, nämligen Tom & Jerry-kexen. Enligt en ny studie innehåller kexen höga halter av det cancerframkallande ämnet akrylamid. 

Seriefigurer och roliga former till trots går inte kexen under kategorin barnmat. Detta gör att gränserna för det cancerframkallande ämnet utgår från en vuxen person, som i de flesta riskuppskattningar är en person som väger 70 kilo. 

Eftersom barn har en lägre kroppsvikt är de mer mottagliga för ämnet och löper en större risk att bli sjuka. 

Forbrukerrådet (norska Livsmedelsverket), som utförde undersökningen visar att det populära kexet innehåller hela 330 mikrogram akrylamid per kilo, skriver norska TV2. Gränsen för småbarn går vid 150 mikrogram per kilo.

Populära kexen säljs även i Sverige

Anders Högberg, chef för näring och hälsa hos svenska tillverkaren Orkla, menar dock att man nu ändrat receptet och att produkter med de gamla recepten inte kommer produceras längre.

– Vi har gjort ändringar i receptet men jag kan inte garantera att kex med det gamla receptet inte finns kvar på hyllorna, säger Högberg till Nyheter24

Så det kan alltså finnas kex kvar i butikerna med högre halter av akrylamid?

– Ja, men eftersom akrylamid bildas i tillagning och beror på råvarorna som används så kommer innehållet av akrylamid naturligt variera. Och detta gäller oavsett om du tillagar det i en fabrik eller hemma.

Eftersom bäst före-datumet sträcker sig över ett år på Tom & Jerry kexen och ändringen av receptet gjordes under hösten 2018 så kan kexen på hyllorna vara bakade efter de gamla receptet. 

Mer om akrylamid

  • Klassat som en cancerframkallande ämne. 
  • Livsmedel som kan innehålla höga halter är potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor.
  • I snitt får vi i oss 30-40 mikrogram per person och dag. 
  • Ät en varierad kost och tillaga potatis/potatisprodukter tills de är gyllengula istället för bruna för att undvika höga halter. 

Källa: Forbrukerrådet

Har du ätit Tom & Jerry kex?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela