Lördag 24 Jul
Stockholm

Här är allt du behöver veta om Greta Thunberg

Fakta om Greta Thunberg
Det här är allt du vill veta om Greta Thunberg. Foto: Valentin Flauraud AP/TT & Hanna Franzén TT/TT

Greta Thunberg har gått från okänd till en av världens största klimatkämpar genom tiderna. Här kan du läsa allt du behöver veta om henne!

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den blott 16-åriga Greta Thunberg har verkligen tagit världen med storm. Det som började som en skolstrejk för klimatet utanför Rosenbad under upprinnelsen till valet har nu blivit ett globalt fenomen, en superrörelse om man så vill.

Men vem är egentligen Greta Thunberg?? Det reder Nyheter24 ut och listar allt du behöver veta om den klimatkämpande 16-åringen.

Greta Thunberg under en demonstration i Hamburg, Tyskland. Bildkälla: Daniel Reinhardt AP/TT

1. Drog inspiration för sin skolstrejk från USA 

I en intervju med Aftonbladet berättar Greta att hela idén till klimatstrejken sattes i rullning efter att Greta fått en debattartikel publicerad. Därefter kom hon i kontakt med flera andra klimataktivister som på så vis introducerade idén om skolstrejker för Greta.

– Jag nappade på ordet skolstrejk och utvecklade det till att man kunde ställa sig utanför riksdagshuset. Jag försökte få med folk på idén men det var ingen som var riktigt intresserad. Då gjorde jag det själv. Jag kommer göra det oavsett om det är någon annan där eller inte, sade Greta, till Aftonbladet i intervjun.

Diagnostiserad med Asbergers 

Greta är som många andra i världen diagnostiserad med funktionsnedsättningen Asperger. Syndromet drabbar cirka en av 200 personer och symtomen kan te sig på olika sätt beroende på ens individ.

Något som är vanligt är att personen har en stor uthållighet och ovanligt lätt för sig att koncentrera sig på uppgifter som upplevs meningsfulla. I en intervju i Skavlan berättar även Greta att hon har kunnat använda syndromet till sin fördel.

– Det gör att jag fungerar annorlunda och ser världen utifrån ett annat perspektiv. Om jag inte hade haft det så hade jag inte kunnat se det utifrån på samma sätt. Jag ser väldigt mycket saker i svart eller vitt, sade hon då.

Dotter till Malena Ernman

Greta Thunberg är också lite av ett kändisbarn redan från födseln. Det är nämligen så att hon är dotter till operasångerskan Malena Ernman och skådespelaren, poeten och författaren Svante Thunberg.

Nobels fredspris

Det många kanske inte vet är att Greta även har blivit nominerad till Nobels fredspris 2019. Här kan du läsa mer om det!

Wow, vilken grej!

Är du orolig för klimatet?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela