- Foto: Valentin Flauraud/Keystone via AP/Berit Roald/TT

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

Greta Thunbergs kamp för klimatet har inte lämnat någon oberörd. Nu tar den svenska 16-åringen nästa steg. Thunberg kan nu få Nobels fredspris.


Martin Luther King, Moder Teresa, Nelson Mandela, Barack Obama och Malala Yousafzai har alla fått det. Nu kan det vara svenska Greta Thunbergs tur att tilldelas Nobels fredspris

Det är politikern Freddy André Øvstegård från Sosialistisk Venstreparti som nominerat Greta Thunberg till det prestigefyllda priset. 

– Vi har nominerat Greta eftersom klimatförändringarna är en av de största orsakerna till krig och konflikter i världen. Den otroliga rörelse Greta har satt igång är ett viktigt fredsbidrag, säger Freddy André Øvstegård till norska VG.  

16-åriga Thunberg, som började skolstrejka för klimatet förra året, har fått en hel värld att diskutera klimatpåverkan och koldioxidutsläpp. 

Nu på fredag kommer människor i över 100 länder skolstrejka tillsammans med Greta Thunberg i en stor internationell happening. 

– Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, säger Thunberg till Aftonbladet.

Här kan du se en intervju med Greta där hon berättar att hon fick sin mamma Malena Ernman att byta karriär

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du Greta borde få priset?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.