Fredag 25 Jun
Stockholm

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

Greta Thunbergs kamp för klimatet har inte lämnat någon oberörd. Nu tar den svenska 16-åringen nästa steg. Thunberg kan nu få Nobels fredspris.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Martin Luther King, Moder Teresa, Nelson Mandela, Barack Obama och Malala Yousafzai har alla fått det. Nu kan det vara svenska Greta Thunbergs tur att tilldelas Nobels fredspris

Det är politikern Freddy André Øvstegård från Sosialistisk Venstreparti som nominerat Greta Thunberg till det prestigefyllda priset. 

– Vi har nominerat Greta eftersom klimatförändringarna är en av de största orsakerna till krig och konflikter i världen. Den otroliga rörelse Greta har satt igång är ett viktigt fredsbidrag, säger Freddy André Øvstegård till norska VG.  

16-åriga Thunberg, som började skolstrejka för klimatet förra året, har fått en hel värld att diskutera klimatpåverkan och koldioxidutsläpp. 

Nu på fredag kommer människor i över 100 länder skolstrejka tillsammans med Greta Thunberg i en stor internationell happening. 

– Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, säger Thunberg till Aftonbladet.

Här kan du se en intervju med Greta där hon berättar att hon fick sin mamma Malena Ernman att byta karriär

Tycker du Greta borde få priset?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela