Torsdag 29 Jul
Stockholm

8 000 svenskar kan dö i år av dålig luft – här är den sämst

Droppställning och fabrik.
8 000 svenskar kan dö i år på grund av dålig luft. Foto: Unsplash/Pixabay

Runt 8 000 personer i Sverige beräknas dö i år på grund av oren luft. En ny studie har kartlagt platserna i landet där luften är som sämst.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dålig luft är ett riktigt stort folkhälsoproblem. I Sverige har vi som tur är mestadels bra kvalitet på luften vi andas, men den kan ändå orsaka hälsoproblem.

Runt 8 000 personer beräknas dö i Sverige i år, bara på grund av dålig luft. Då är det inte bara lungsjukdomar som är den bakomliggande orsaken, utan också hjärtinfakt och stroke, skriver Aftonbladet.

Företaget Airvisual och Greenpeace har mätt kvaliteten på luften i 73 länder, och Sverige har faktiskt bland världens renaste luft. Men det finns delar av landet där luften är sämre.

Och det är faktiskt inte Stockholm som hamnar i topp – sämst luft hittar vi istället i Malmö. 

Malmö är faktiskt den enda svenska staden på listan som inte når upp till Världshälsoorganisationens (WHO) luftkvalitetsmål. Istället får Malmöluften omdömet “måttlig”.

– Men generellt kan man säga att ju större stad desto smutsigare luft eftersom mycket av utsläppen kommer från trafik, industri och mänsklig verksamhet, säger Susanna Gustafsson, miljöingenjör på miljöförvaltningen i Malmö till Aftonbladet.

Här är platserna i Sverige med smutsigast luft:

Malmö

Västra Hagen (Onsala)

Växjö

Uppsala

Västerås

Stockholm

Sundsvall

Norr Malma (Norrtälje)

Umeå

Bredkälen (Strömsund)

Den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige är en som få kanske känner till – visste du att det var den här?

Har du upplevt dålig luft?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela