Torsdag 11 Aug
Stockholm

91-åring döms för hets mot folkgrupp efter Facebook-inlägg

Bromölla, Facebook.
En 91-årig man döms till böter för hets mot folkgrupp. Foto: Foto: Anders Wiklund / TT, Shutterstock

En 91-årig man från Bromölla har dömts till villkorlig dom och 6 500 kronor i böter för hets mot folkgrupp. Detta efter att han skrivit grovt kränkande och nedlåtande saker om muslimer i en Facebookgrupp med 12 000 medlemmar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En man från Bromölla har dömts till villkorlig dom och 6 500 kronor i dagsböter efter att ha skrivit grovt kränkande och nedlåtande saker om muslimer på Facebook, skriver Lokaltidningen. 

I Kristianstads tingsrätt, där domen föll, kunde man konstatera att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Något som är extra ovanligt för fallet är den dömdas ålder. Han är nämligen 91 år gammal.

Delade de hetsande inläggen i Facebookgrupp

Ett av inläggen som domen berör gjordes i en Facebookgrupp med 12 000 personer. Där ska mannen bland annat ha skrivit "Man kan inte med bästa vilja i världen kalla dessa varelser (muslimer, reds anm.) för människor. De tycks vara inavlade som de bär sej åt."

Han ska utöver det ha skrivit mycket grövre saker, enligt Lokaltidningen. 

Efter att mannen publicerat inlägget låg det uppe i 51 veckor, och fick spridning. Rätten anser att det är tveklöst att mannen gjort sig skyldig till brott. 

Straffvärde på två månader

Dessutom har man konstaterat att brottet har ett straffvärde på cirka två månaders fängelse. Men eftersom mannen är ostraffad sedan tidigare, ansågs det inte finnas någon orsak att döma honom till fängelsestraff. Därför fick han istället villkorlig dom och dagsböter, enligt Lokaltidningen

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.