Bromölla, Facebook.
En 91-årig man döms till böter för hets mot folkgrupp. - Foto: Foto: Anders Wiklund / TT, Shutterstock

91-åring döms för hets mot folkgrupp efter Facebook-inlägg

En 91-årig man från Bromölla har dömts till villkorlig dom och 6 500 kronor i böter för hets mot folkgrupp. Detta efter att han skrivit grovt kränkande och nedlåtande saker om muslimer i en Facebookgrupp med 12 000 medlemmar.


En man från Bromölla har dömts till villkorlig dom och 6 500 kronor i dagsböter efter att ha skrivit grovt kränkande och nedlåtande saker om muslimer på Facebook, skriver Lokaltidningen. 

I Kristianstads tingsrätt, där domen föll, kunde man konstatera att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Något som är extra ovanligt för fallet är den dömdas ålder. Han är nämligen 91 år gammal.

Delade de hetsande inläggen i Facebookgrupp

Ett av inläggen som domen berör gjordes i en Facebookgrupp med 12 000 personer. Där ska mannen bland annat ha skrivit "Man kan inte med bästa vilja i världen kalla dessa varelser (muslimer, reds anm.) för människor. De tycks vara inavlade som de bär sej åt."

Han ska utöver det ha skrivit mycket grövre saker, enligt Lokaltidningen. 

Efter att mannen publicerat inlägget låg det uppe i 51 veckor, och fick spridning. Rätten anser att det är tveklöst att mannen gjort sig skyldig till brott. 

Straffvärde på två månader

Dessutom har man konstaterat att brottet har ett straffvärde på cirka två månaders fängelse. Men eftersom mannen är ostraffad sedan tidigare, ansågs det inte finnas någon orsak att döma honom till fängelsestraff. Därför fick han istället villkorlig dom och dagsböter, enligt Lokaltidningen

/
Senaste nytt

Lastbil har vält på E4 i Skåne

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

1 timme sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

3 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

igår 22:12
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

igår 21:41
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.