Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de fem bästa tipsen för att slippa skavsår

- 24/05/2019, 20:42

Skavsår kan drabba de bästa av oss och gör både ont och kan ta tid att läka. Skavet är vanligt att få av nya eller för små skor, vilket kan förstöra de roligaste av kvällar. Därför listar Nyheter24 de bästa tipsen för att undvika skavsår helt!

Vi har alla varit där - nya skor, ett glatt humör och storslagna planer! Men vad nu, en skavande känsla som riskerar allt? Oroa dig inte, Nyheter24 listar de fem bästa tipsen för att undvika skavsår!

1. Gå in nya skor 

För att undvika skavsår från nya skor kan du gå in skorna hemma några dagar innan premiärkvällen. Då kan du ha på dig skorna i kortare perioder, vilket töjer ut dom utan det obekväma skavet.

2. Använd skavsårsplåster i förebyggande syfte

Att använda skavsårsplåster är en vanlig strategi för att hantera skavsår som dykt upp, men ännu bättre är att använda skavsårsplåster redan innan situationen uppstått, skriver Expressen

Skavsårsplåster kan förebygga skavsår
Skavsårsplåster kan användas i förebyggande syfte. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

3. Använd dubbla strumpor

Utöver plåster kan det vara en bra idé att bunkra upp med två par strumpor. Då skapas en barriär mellan skon och huden vilket skyddar hälen. Särskilt att rekommendera är att ha nylonstrumpor närmast huden och ett par strumpor i blandat tyg över. 

4. Undvik bomullsstrumpor 

Apropå strumpor - undvik att använda strumpor helt gjorda av bomull. Bomullsstrumpor blir lätt fuktiga vilket i kombination med en hård sko kan orsaka den skavande situationen. 

5. Smörj in fötterna

Till sist, att regelbundet smörja in fötterna med en fet kräm minskar risken för skavsår, samtidigt som du tar hand om dina fötter. 

Att smörja in fötter kan förhindra skavsår
Insmorda fötter minskar risken för skavsår. Bildkälla: Vilhelm Stokstad TT/TT

Om oturen ändå är framme rekommenderas inte att sticka hål på blåsan, vilket varit ett tidigare råd. Det ökar risken för infektion och kan förlänga läkningsprocess. 

Nu vet du allt om hur du kan undvika skoskav, så du kan njuta till fullo av dina nya eller något för små skor!

Källa: https://www.1177.se/olyckor--s...

På tal om fötter och skor. Kan du para ihop rätt partiledare med rätt sko? Gör vårt quiz här!

Har du haft skavsår?