Måndag 17 Maj
Stockholm

Nu kan det bli straffbart att ta för hög andrahandshyra

Hyresrätter. Hyra svart.
Nu kan det bli olagligt att köpa hyreskontrakt. Foto: Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT. Shutterstock.

Nu lägger regeringen fram ett förslag som kan göra det olagligt att köpa hyreskontrakt. Förslaget vill också göra det straffbart att ta orimligt hög hyra när man hyr ut svart i andra hand.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att köpa ett hyreskontrakt kan bli olagligt – och till och med straffbart med fängelse. Det föreslår regeringen idag.

De vill även att det ska bli straffbart att ta ut orimligt hög hyra när man hyr ut otillåtet, eller "svart" som det ofta kallas på talspråk. Den som gör sig skyldig till det, kommer om lagförslaget går igenom, straffas med böter. 

– Vi vet ju att det pågår en sådan här försäljning på en del håll, eller handel med kontrakt, som man egentligen inte har rätt att göra. Genom att kriminalisera det, så kan vi också döma dem som är bakom den här verksamheten, säger justitieminister Morgan Johansson i en intervju med SVT. 

Utöver de två punkterna så vill även regeringen skärpa straffen för den som säljer ett hyreskontrakt. 

Men vad innebär det egentligen att köpa/sälja ett hyreskontrakt?

Köp och sälj av hyreskontrakt sker främst när en person vill köpa ett förstahandskontrakt av en annan person. Köparen kommer då överens med personen som står på hyreskontraktet om en summa, som många gånger kan handla om hundratusentals kronor, för att få ta över förstahandskontraktet.   

Vad innebär det med otillåten uthyrning, eller att "hyra svart"?

Otillåten uthyrning sker när en person som står på ett hyreskontrakt hyr ut sin lägenheten till någon annan, utan att få godkännande från sin hyresvärd, enligt Nyköpings Hem. I många fall hyr människor ut sin lägenhet för mycket mer än de själv betalar i hyra. Detta kallas ofta för oskälig hyra, eller ockerhyra. 

Kan dömas till två års fängelse 

Så vad anser regeringen att straffet ska vara för den som köper ett hyreskontrakt? Det föreslagna straffet är böter eller fängelse i högst två år, och att man med omedelbar verkan blir av med lägenheten. 

Man vill även skärpa reglerna för lägenhetsbyten, enligt SVT

- Nu kriminaliserar vi ju handlingar som tidigare inte varit brottsligt, säger justitieminister Morgan Johansson. 

Tycker du att lagförslaget bör sättas i kraft?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela