Postnord, post.
Den 1 juli 2019 slutar Postnord hämta post på söndagar. - Foto: Foto: Emil Langvad, Tomas Oneborg / TT

Nu slutar Postnord hämta post på söndagar

Nu meddelar Postnord att de kommer att sluta tömma postlådor på söndagar. Förändringen börjar gälla ifrån den 1 juli i år och beror på att svenskar i större utsträckning tar emot sin post digitalt.


Tidigare i år meddelade Postnord att de 2020 vill testa att dela ut post varannan dag på vissa orter i landet.

Och nu går de ut med ytterligare en rutinförändring – de kommer att sluta hämta upp post på söndagar. 

– Det stämmer att vi slutar tömma posten på söndagar, säger Julia Spector, presskommunikatör på Postnord i en intervju med Dagens Nyheter.

Förändringen börjar gälla i sommar, den 1 juli.

Anledningen: Svenskar skickar färre brev

Anledningen till att man vill sluta tömma brevlådor på söndagar är att svenskar under en längre tid har skickat färre och färre brev. Istället väljer många att skicka brev digitalt. 

Förra året delades cirka 3,3 miljarder brev ut av Postnord, och enligt Håkan Ericsson som är VD på bolaget så var det färre brev än vad de räknat med. 

– I Danmark har det fallit länge. I Sverige har vi haft en mycket lugnare digitalisering men nu har det gått ner 13 procent i år, och det är ganska mycket, sade han till DN i februari. 

Fler brev tappas bort

Även om vi postar färre brev idag så tappas fler brev bort – det visar siffror från Post-och telestyrelsens (PTS) årsrapport 2018. Enligt årsrapporten hade antalet reklamationer som berör försvunna inrikesbrev ökat med 54 procent, skriver DN

Mer om Postnord: 

Postnords nya förslag: Höja priserna och minska postutdelningen

Ilskan över Postnords nya planer: "Det är absurt"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!