Brevlåda med kryss över, Postnordskylt.
Postnord vill ha flera samlingsställen för postlådor - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / Bertil Ericson / TT

Ilskan över Postnords nya planer: "Det är absurt"

Postnords nya plan har orsakat en hel del frågetecken för boende i Hovsta, Örebro. I framtiden kan nämligen flera hundra hushåll tvingas hämta sin post vid samlingsställen, istället för i brevlådan vid tomtgränsen.


De senaste tiden har det blåst rejält kring Postnord. Nu ser det ut att blåsa styv kuling ännu en gång mot företaget. Denna gång är det samhället Hovsta som rasar över Postnords nya plan. 

Anledningen till varför den nya planen har sjösatts är för att vi skickar färre och färre brev. Därför vill Postnord nu göra förändringar i sin postutdelning och Hovsta i Örebro är ett av områdena som fått ta del av förändringen.

– I dag kör brevbäraren med bil till området och cyklar sedan runt och delar ut post. Det går inte att köra bil i området. Vi måste nu få till en ändring, säger Anna-Lena Wennström, distributionsområdeschef på Postnord i Örebro till Expressen.

Hovstaområdet beskrivs som "ett helt vanligt radhusområde". Men där har Postnord meddelat att utdelningen av brev och övrig post vid tomtgränsen ska upphöra helt och hållet. 

Förändringen möts av stark kritik

De boende som har påverkats av förändringarna i Hovsta är cirka 300 personer. Postnords brevbärare vill att de ytterligare boende som kan komma att påverkas ska komma överens om små gemensamma postcentraler, för att underlätta för brevbärarna.

Några som inte applåderar över Postnords plan är Hovsta-borna själva.

– Det är absurt, säger Marianne Starefelt till Expressen, som är en av de boende i Hovsta-området.

De är alltså hundratals familjer i Hovsta som kan tvingas flytta sina brevlådor för att få sin post direkt.

– Det är ett skämt. Vi bor i ett tättbebyggt område, inte på landsbygden, säger Marita Hallberg, även hon boende i Hovsta, till SVT.

Postnord vill ha fler samlingsplatser för postlådor. Bildkälla: Martina Holmberg / TT

Minskade mängder post

Men mängden post som ska delas ut har minskat, vilket har resulterat till att brevbärarna fått längre sträckor under sina arbetspass. Det har lett till att cyklarna som annars används har ersatts med bilar och i vissa fall eldrivna fordon. 

Orsaken till att sträckorna då blir längre, är för att färre brev ger brevbärarna större områden att dela ut i.

Kommer inte att påverka resten av landet

Men planen för Hovsta är inget som kommer att påverka resten av Sverige, det bekräftar Maria Ibsen som är presstalesperson för Postnord.

– Det är just i Hovsta som det inte funkar, därför ser man över brevbärarnas arbetsmiljö där, och vad alternativen kan vara, säger Ibsen till Nyheter24.

Hon menar att allt handlar om hur man gör jobbet smartast, och att brevbärarna ska kunna göra ett så smidigt jobb som möjligt. Men bara för att denna plan skulle funka fint i Hovsta, betyder inte det att det kommer att införas i resten av landet.

– Det är ju inte bara i Hovsta som det finns samlingsplatser för brevlådor, det finns ju lite varstans i landet. Och på vissa ställen är det helt enkelt det bästa sättet, avslutar Ibsen till Nyheter24.

Men om något mer område skulle bli berörda måste Postnord prata med kunderna – innan en förändring sker.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Postnords tidigare förslag som innebar att höja priserna och minska postutdelningen. Det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du skicka brev?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?