CSN skickade in felaktiga uppgifter till Skatteverket.
Tusentals kan få sin skatteåterbäring försenad efter felaktiga uppgifter från CSN till Skatteverket. - Foto: Jessica Gow TT/TT, Christine Olsson TT/TT, Henrik Holmberg Fotograferna Holmberg/TT

Efter miss hos CSN – nu kan tusentals få vänta på skatteåterbäringen

Tusentals människor kan få sin skatteåterbäring senare än tänkt. Det efter att CSN skickat in felaktiga uppgifter till Skatteverket.


Tusentals människor kan tvingas vänta på sin skatteåterbäringen efter en deklarationsmiss av CSN. Det hela handlar om att det ska ha skickats ut felaktiga uppgifter för de personer som har avdragsgill ränta på studielån som ska betalas, skriver Expressen.

– Det vi vet är att det är ett antal som är påverkade av detta och vi beklagar ju om det blivit så att återbäring har blivit försenat för några av våra kunder, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN till Expressen.

Tusentals svenskar kan få sin skatteåterbäring försenad. Bildkälla: Janerik Henriksson TT/TT

Uppgifterna ska ha skickats över från CSN till skatteverket redan den 17 januari. Kort därefter ska de ha fått förklarat för sig att uppgifterna var felaktiga och att de inte skulle föras in i folks deklarationer, något de trots allt gjorde.

– Vi fick bygga ett nytt program så att de uppgifter som skulle skickas över kunde skickas, ändå har det blivit fel. Effekten blir att de uppgifter som de här kunderna fått i sina deklarationer inte stämmer med de uppgifter via kommunicerar ut via årsbeskeden, säger Elfving till Aftonbladet.

Förs en dialog mellan Skatteverket och CSN

Eftersom att misstaget upptäcktes så sent kan nu tusentals deklarationer som folk godkände innan den andra april, ha fått uppdaterade uppgifter. Och det är anledningen till varför de inte kan ta del av den första omgången av skattebäringen.

– CSN har skickat in uppgifter i januari som de ska. Problemet var att de skickade fel uppgifter, de skickade med uppgifterna från året innan, alltså ränteuppgifterna för 2017. Detta var fel uppgifter och de skulle rätta och ersätta med de nya, säger Johan Schauman deklarationsexpert på skatteverket, till Nyheter24 och fortsätter:

– Något de också gjorde, men i det utskicket så tog de inte bort de gamla. Detta var inte med flit förstås, de missuppfattade dialogen med oss.

Vädjar till folk att avvakta

Schauman berättar för Nyheter24 att Skatteverket nu håller på att jobbar fram ett gemensamt informationspaket till de som är berörda, där det bland annat kommer att stå vad de bör göra. Tills dess ber han folk att avvakta godkänna sin deklaration tills ny information kommer.

– Tipset nu är att avvakta tills information från CSN och Skatteverket kommer. Det är för att det också kan finnas uppgifter kvar i din deklaration som är fel. Den informationen ska ju tas bort, och om man godkänner nu så kan de bli tvungna att gå in att godkänna ännu en gång, berättar Schauman.

MER: Allt om skatteåterbäringen 2019 och när den betalas ut

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått din skatteåterbäring?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.