Energidryck förbjuds för elever
Kommun förbjuder energidryck på skoltid: "Blir en lugnare miljö" - Foto: JESSICA GOW / TT, Anders Wiklund/TT

Kommun förbjuder energidryck på skoltid: "Blir en lugnare miljö"

Tidigare har det debatteras om olika skolor som infört förbud mot energidryck under skoltid för eleverna. Men på måndag är det en hel kommun som tar nya hårda tag mot drickandet av alla dessa energidrycker.


Debatten om energidrycken har länge varit på tapeten. Flera skolor har infört förbud mot förtäring av energidrycker under skoltid, vilket har gjort vissa elever upprörda.

På måndag är det dags igen. Men nu är det inte endast en skola där beslut om förbud tagits. Nej, det är faktiskt i hela Mörbylånga kommun på Öland. Från och med på måndag kommer det att bli förbjudet att dricka energidryck under skoltid för högstadieelever, rapporterar 24Kalmar.

Grundas på studier

Orsaken? Förbudet grundas bland annat på studier som visar att barn kan känna av ångest, sömnsvårigheter, hjärtklappning och oro efter att ha druckit energidryck.

Enligt Sara Brogård, rektor på Skansenskolan, har personal sett symtom som tagit form av tappad koncentrationsförmåga och välmående.

– Det är ett beslut vi har tagit utifrån studier som visar att det inte är bra att dricka för mycket energidryck. Vi tar ställning till hälsoperspektivet och att skolan vill uppnå en så god hälsa som möjligt. Samtidigt bedömer vi att det blir en lugnare miljö för både lärare och elever, säger Sara Brogård till Ölandsbladet och fortsätter:

– Vi tar ställning till hälsoperspektivet och att skolan vill uppnå en så god hälsa som möjligt. Samtidigt bedömer vi att det blir en lugnare miljö för både lärare och elever, säger Sara Brogård.

Hon menar också att deras "växande elever" får möjlighet till energi genom serverad näringsberäknad skollunch.

Åldersgräns

I Sverige har vi ingen lagstadgad åldersgräns som gäller vid köp av energidryck. Det finns en riktlinje på att man ska vara 15 år eller äldre för att få köpa energidryck. Riktlinjen följs av många, men absolut inte alla.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när det beslutades om att förbjuda eleverna att dricka energidryck under skoltid på Snäckebacksskolan i Ronneby. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om att dricka energidryck?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.