Skolkorridor, energidryck kryss
Förbud mot energidryck på skola - Foto: Pontus Lundahl/TT / CLAUDIO BRESCIANI / TT

Förbud mot energidryck på skola: "Eleverna är inte överförtjusta"

Nu är det slutdrucket för eleverna på Snäckebacksskolan i Ronneby, i alla fall när det gäller energidryck. Skolan har nu beslutat att förbjuda barnen att dricka energidryck under skoltid.


Ja, Snäckebacksskolan står fast vid sitt beslut och eleverna på skolan är inte direkt överlyckliga. Grunden för förbudet mot energidryck ska vara forskningen. 

Det är i skolans lokaler som förbudet mot energidrycker gäller av den enkla anledningen att studier visat att det inte är bra.

– Det är ett beslut vi har fattat utifrån forskning som visar att det inte är så bra att dricka mycket energidryck. Det utgår ifrån hälsoaspekten, det ska vi också stå för som skola, säger rektor Ulrika Lundin till Expressen.

Exakt hur många som brukar dricka energidryck om dagarna är inget som rektorn kan svara på, men av de 450 elever som går på skolan så menar hon att det rör sig om "ganska många".

"Eleverna är inte överförtjusta"

Skolans elevråd har varit med och fattat beslutet om förbudet. Men det var inte alla som var överens och tyckte att förbudet var toppen, vissa jämförde drycken med "lärarnas kaffe".

– Eleverna är inte överförtjusta så klart. Många av dem jämför det med att personalen dricker kaffe, och det gör även vissa elever. Men vi hade diskussioner om vad forskningen visar och kom fram till det här, fortsätter Lundin.

Orsaken till att just energidryck förbjöds, och inte exempelvis kaffe och annan läsk, var koffeinhalten. Mängden koffein i energidrycken är så betydligt högre än vanlig läsk. Vissa kanske det inte påverkar alls, men andra som har problem med hjärtat eller annat kan det påverka negativt.

Även om inte elevrådet är rörande överens så får skolan stöd från många föräldrar. 

Lundin fortsätter:

– Vi tar ansvar för den tiden eleverna är vårt ansvar. Det handlar inte om att vi tvingar dem att sluta dricka energidryck överhuvudtaget. Men på skolan vill vi ha en så god hälsa som möjligt.

Konsekvenser

Om en elev skulle gå emot reglerna och dricka energidryck på skoltid trots förbud så finns det två alternativ. Är burken öppen kommer den att hällas ut omedelbart.

– Om den är oöppnad får föräldrarna komma och hämta den, men jag tror inte att det har hänt så många gånger, avslutar Lundin till Expressen.

Åldersgräns

I Sverige har vi ingen lagstadgad åldersgräns som gäller vid köp av energidryck heller. Det finns en riktlinje på att man ska vara 15 år eller äldre för att få köpa energidryck. Riktlinjen följs av många, men absolut inte alla.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en forskning som visar på att energidryck ökar risken för framtida drogberoende, det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du dricka energidryck?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.