Ordningsvaktens rasism på Flashback
Ordningsvakten ska ha spridit rasism på Flashback under flera års tid - Foto: Facebook / Wikipedia

Ordningsvakten som ingrep mot gravid kvinna spred rasism på Flashback

En av ordningsvakterna, som ingrep mot en gravid kvinna på Hötorgets tunnelbanestation tidigare i år, har tidigare nekat till att det ingripandet ska varit grundat i rasism. Nu avslöjar Dagens Nyheter att vakten har ett Flashback-konto där han under flera års tid spridit rasism.


I slutet av januari tidigare i år fick två ordningsvakter göra ett ingripande på Hötorgets tunnelbanestation i Stockholm. Anledningen var att en kvinna enligt biljettkontrollanterna inte hade en giltig biljett och därför avvisades hon från tåget av ordningsvakterna. 

Några personer fångade händelsen på film och blev vittnen när ordningsvakterna placerade kvinnan, som var gravid, med magen och ansiktet ner mot en bänk. Videon på ordningsvakternas agerande blev viral och de kritiserades över hur de hanterade situationen. 

Många ansåg att ingripandet mot kvinnan ska ha grundat sig i rasism, då kvinnan inte är vit. En av vakterna har i en intervju med Dagens Nyheter nekat till den anklagelsen – dessutom lades utredningen mot ordningsvakterna ner och nu är mannen tillbaka i tjänst. 

Skrivit rasistiska på Flashback

Men under onsdagskvällen avslöjade Dagens Nyheter att det finns ett Flashback-konto som kan kopplas till mannen och som har använts för att skriva rasistiska inlägg med. Det ska ha pågått i flera år. 

I ett inlägg från december 2014 diskuteras kravaller i en Stockholmsförort. Det kontot som ska vara kopplat till ordningsvakten skriver:

"Vad hade egentligen hänt om polisen fick befogenheter att skjuta ihjäl aporna?". 

Vidare står det:

"Någon gång måste ju snuten sätta ner foten och skjuta skallen av någon apa där ute så dom blir tysta liksom".

Bara några månader tidigare, i oktober 2014, ska kontot ha använt orden "gruppvåldtäktsblod och "tiggarblod" i en tråd om invandring till Sverige. Från 2014 fram till 2019 ska kontot också skrivit "blatte", "neger" och "svarting" vid inlägg där det diskuterats om svarta och vita skillnader, skriver Dagens Nyheter.

Inlägg kopplade till händelsen i tunnelbanan

Efter händelsen på Hötorgets tunnelbanestation tidigare i år gör Flashback-kontot också ett inlägg där det står: "Svarta utan tvekan är stökigare än vad vita är. Dom blir stökiga för ingenting, och då får vi inte glömma att du senare som vakt ska stå där framför en polis eller domare i domstol". 

Även efter ett ingripande på Fridhemsplans tunnelbanestation ska kontot även ha postat ett inlägg där orden "blatteungen", "man får ta spelets regler", och "innebära smärta, i värsta fall kanske en kula i sig". 

Ordningsvakten: "Jag har skrivit 1000-2000 inlägg"

Ordningsvakten bekräftar för Dagens Nyheter att Flashback-kontot, som varit aktivt sedan 2009, är hans. Sedan dess har han skrivit mellan tusen och tvåtusen inägg.

Han nekar fortfarande till att hans agerande vid tunnelbanestationerna varit rasistiskt präglade. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!