Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chocklön för sommarjobbande barnmorskor – upp till 95 000 kronor

- 17/04/2019, 12:12 -

Så kallade stafettbarnmorskor kan få upp till 95 000 kronor för att sommarjobba – samtidigt som de fast anställda i samma kommun bara tjänar en bråkdel av det.

Västernorrland är den plats i Sverige där barnmorskor har som lägst lön och man har kämpat i flera år för bättre villkor, skriver SVT.

Barnmorskorna skickade i juni ifjol en skrivelse där man bland annat krävde finansiering via den så kallade förlossningsmiljarden – öronmärkta pengar från Sveriges kommuner och landsting.

– Vi har tagit det i alla instanser: facket, politiker, ledningen, allmänheten – alla håller med. Det har gjorts många skrivelser med vackra ord, men ingenting konkret händer, säger Anna Selberg till SVT. 

Nu erbjuds 80 000-95 000 kronor i månaden till så kallade stafettbarnmorskor som vill jobba under sommaren i Örnsköldsvik eller Sundsvall. Efter att det här blev känt gick barnmorskorna i Örnsköldsvik ut och krävde ännu högre lön än vad de gjort tidigare. 

– Där säger vi helt enkelt, att nu är det nog. Nu måste det bli bättre, säger Caroline Jonsengren, som själv tjänar 31 000 kronor i månaden, till SVT. 

Marju Dahmoun, verksamhetschef för kvinnosjukvården i länet, säger att det är stor brist på barnmorskor i hela landet och att konkurrensen är hård. Därför menar hon att lönen för inhyrd personal drivs upp så pass mycket, skriver SVT.

Örnsköldsvik och Sundsvall är inte de enda kommunerna som erbjuder sommarjobbande vårdpersonal väldigt hög lön – här erbjuds sjuksköterskor 100 000 för en hel sommar.