Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trots nya förbudet – allt fler använder mobilen bakom ratten

- 18/04/2019, 18:17

Många väljer att strunta i den nya lagen – och sin egen säkerhet. Nu kommer larm om att allt fler messar bakom ratten.

Inte nog med att det är dumt och livsfarligt – det är också olagligt att sitta och hålla på med sin mobil samtidigt som man kör bil. 

Men trots det har antalet som väljer att leka med sitt eget och andras liv ökat. En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att nästan var tredje ibland tar mobilen i handen för att prata i den. Det är en ökning om man jämför med samma undersökning 2017. 

När det gäller antalet som sitter och sms:ar bakom styret har det mer än fördubblats på två år – 23 procent uppger att de brukar messa när de kör bil. 

Men undersökningen visar också att många inte ens fattar vad lagen innebär, var sjätte som svarade på enkäten tror till exempel att det är okej att messa när man kör bil, skriver Allt om bilar.

2016 undersökte Transportstyrelsen hur pass mycket rattsurfande påverkar olycksstatistiken. Men att veta exakt hur många bilolyckor som orsakas av att någon tittar ner i skärmen är svårt att säga, eftersom en bilolycka sällan beror bara på en sak. 

Däremot visade statistiken att uppgifter om mobilanvändning förekom i 0,5 procent av alla utredningar om bilolyckor. 

Att rattsurfa är olagligt sen 1 januari 2018, och ger 1 500 kronor i böter. 

Män eller kvinnor – vilka kör bäst? Det har en ny studie svaret på!

Messar du när du kör bil?