Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kommunens nya riktlinje om rökfri arbetstid : "Vill minska risken"

- 20/04/2019, 19:46

Västerviks kommun vill skapa en god arbetsmiljö och minska risken för att barn och ungdomar utsätts för passiv rökning. Hur? Genom att sätta stopp för rökning på arbetstid.

Det var redan i 2018 som förslaget om att införa rökfri arbetstid för medarbetarna på Västerviks gymnasium, rapporterade Affärsliv då.

Nu går barn- och utbildningsförvaltningen i samma spår som socialförvaltningen. De förbjuder rökning på arbetstid. Ja, det är alltså en helt ny riktlinje som snart kommer att gälla.

När trädet det i kraft? Det är inte alls lång tid till dess. Rökfri arbetstid kommer att börja gälla för alla anställda vid barn- och utbildningsförvaltningen från och med 1 augusti 2019.

Undantag

Som i många andra tillfällen så finns det även här ett undantag. För något som inte är betald arbetstid är ju faktiskt lunchrasten, där arbetaren fortfarande har tillåtelse att röka en cigg eller fler om hen önskar.

Vill minska passiva rökningen

Marcus Fridlund (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, menar att en av orsakerna är att försöka minska risken för passiv rökning.

– Vi vill skapa en god arbetsmiljö och minska risken för att barn och ungdomar utsätts för passiv rökning, säger Fridlund till Västerviks-Tidningen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när det förra året bestämdes att det skulle vara noll tolerans mot rökning på arbetstid i Älmhult. Det var dock inte alla som tyckte om det nya rökförbudet, nämligen blev en smygrökare påkommen. Här kan du läsa mer om det.