Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skogsbränderna i Sverige : Här är risken allra störst

- 24/04/2019, 10:59 -

Sverige brinner. Nu går Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut och varnar – det gäller att vara försiktig under de kommande dagarna.

Trots att det bara är april så rasar redan flera bränder runt om i Sverige. Enligt SOS Alarm pågår just nu ett hundratal bränder i landet, och enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är läget allvarligt. 

– Det ser rätt illa ut. Det är höga brandrisklägen och de flyttar sig uppåt i landet, säger MSB:s Jakob Wernerman på en presskonferens idag. 

I Hästveda utanför Hässleholm i norra Skåne rasar just nu en allvarligt brand, och ett 50-tal personer har till och med evakuerats från sina hem, skriver TT. 

Därför brinner det

Den som bor i den södra halvan av Sverige bör vara på sin vakt de kommande dagarna, eftersom det inte regnat på länge och det torra fjolårsgräset lätt kan antändas.

– På våren är det extra torrt till att börja med. Torrt fjolårsgräs fattar lätt eld innan växtligheten kommit igång, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, till Nyheter24

Här är risken som störst

Det är den södra delen av Sverige som är värst drabbad av torkan. Störst risk för skogsbrand är det i Stockholmsområdet, Östergötland, norra Västergötland, Småland, Blekinge, Skåne och västkusten. 

Men räddningen kan vara på väg. Nu till helgen väntas efterlängtat regn över södra Sverige. 

– Utvecklingen är osäker, men i nuläget ser det ut som det kan bli regn i södra och västra Götaland nu till helgen. Risken kommer dämpas tillfälligt i alla fall. Det beror lite på hur regnet reagerar med marken, och sen finns det så klart lokala variationer, säger Sofia Söderberg på SMHI till Nyheter24. 

Vill du se hur stor brandrisken är där just nu bor kan du kika på SMHI:s sida, eller ladda ner appen "Brandrisk ute". 

Mer inrikesnytt: Sara Skyttedal går till attack mot Greta Thunberg: "Hon är ett barn"

Är du orolig för skogsbränder?