Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

KD-toppen Sara Skyttedal om Greta Thunberg: "Hon är ett barn"

- 20/04/2019, 22:32

Sara Skyttedal lägger extra stor vikt vid frågan om miljö- och klimatpolitiken inför EU-valet. Ett namn som går hand i hand med den frågan är 16-åriga Greta Thunberg. Men hur ställer sig KD-toppen Skyttedal till Greta Thunberg och hennes rörelse?

Kristdemokraternas Sara Skyttedal, 32, är kommunalråd i Linköping och före detta ordförande för KDU. Att det har gått med full fart framåt för Skyttedal är ingen hemlighet. Men när hon lanserade sin kampanj som kandidat inför EU-valet klappade inte alla takten. Nej, hon fick mothugg direkt. 

Orolig för utvecklingen

I en intervju med Aftonbladet berättar Skyttedal att hon är orolig för utvecklingen.

– Jag tror att det finns många områden som EU ska hantera gemensamt, men att ha överstatliga kompromisser kring socialförsäkringssystemen och sjukvården, det vore väldigt olyckligt, säger hon till Aftonbladet.

En fråga som Skyttedal lägger extra stor vikt vid inför valet är miljö- och klimatpolitiken. Hon menar att det är viktigt att EU satsar på innovation och forskningen på området. Hon vill heller inte se röken av någon gemensam flygskatt. Istället vill hon att EU ska arbeta för att göra det möjligt att beskatta flygbränsle.

"Hon är fortfarande ett barn"

Ett namn som går hand i hand med klimat- och miljöpolitik är 16-åriga Greta Thunberg. Men hur ställer sig KD-toppen Skyttedal till Greta Thunberg och hennes rörelse? 

– Som tidigare ungdomsförbundsordförande har jag full respekt för hennes starka engagemang. Sedan tycker jag väl att det är lite problematiskt när man framställer henne som en expert, hon är fortfarande ett barn. Vi i vuxenvärlden har fortfarande ett ansvar att inte försöka utnyttja barns politiska engagemang för vår egen politiska eller ekonomiska vinning, avslutar Skyttedal till Aftonbladet.

Har du ingen vidare koll på Greta Thunberg? Nyheter24 har tidigare skrivit om 16-åringen och här kan du läsa allt du behöver veta.

Är du orolig för utvecklingen?