Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

15-årig pojke död efter olycka på skolutflykt i Kiruna

- 24/04/2019, 16:25 -
Personer från skola i Kiruna i olycka på jokk.

En olycka med flera personer inblandade inträffade under tisdagen på en jokk i Kiruna.

Hasse Holmberg/TT, Johan Nilsson/TT

På tisdagen var åtta personer från en skola i Kiruna inblandade i en olycka på en jokk. Incidenten inträffade längs Kungsleden nära Abisko. Två personer vårdades på sjukhus för sina skador och en av dem har avlidit.

Högstadieelever med lärare åkte skidor vid en jokk längs Kungsleden nära Abisko under tisdagseftermiddagen. En stor mängd is och vatten ska ha kommit emot dem efter att ett isblock plötsligt lossnat vid bäcken. 

SOS larmades om olyckan. Fjällräddare och polishelikoptrar från både Sverige och Norge skickades till platsen. 

– De har gått efter leden på skidor när det släppte en massa isblock helt plötsligt. Det kom en massa vatten samtidigt och det kom helt oväntat. Det var som en ispropp, sa Thomas Winnberg, räddningschef hos Kiruna räddningstjänst, till SVT.

Pojke dog av sina skador

Polisen skrev på sin hemsida att två av de totalt åtta personerna som varit inblandade i olyckan forslades iväg med vattnet. En pojke i 15-årsåldern fördes till Gällivare sjukhus med lindriga skador. 

Den andra eleven som också är en tonårspojke fördes med ambulanshelikopter till Tromsö där han vårdades för livshotande skador. Pojken bekräftades under fredagen ha avlidit på sjukhuset. 

Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka då incidenten inträffade under skoltid. 

Mer nyheter: Polisman anhållen - misstänks för våldtäkt mot kvinna