Personer från skola i Kiruna i olycka på jokk.
En olycka med flera personer inblandade inträffade under tisdagen på en jokk i Kiruna. - Foto: Hasse Holmberg/TT, Johan Nilsson/TT

15-årig pojke död efter olycka på skolutflykt i Kiruna

På tisdagen var åtta personer från en skola i Kiruna inblandade i en olycka på en jokk. Incidenten inträffade längs Kungsleden nära Abisko. Två personer vårdades på sjukhus för sina skador och en av dem har avlidit.


Högstadieelever med lärare åkte skidor vid en jokk längs Kungsleden nära Abisko under tisdagseftermiddagen. En stor mängd is och vatten ska ha kommit emot dem efter att ett isblock plötsligt lossnat vid bäcken. 

SOS larmades om olyckan. Fjällräddare och polishelikoptrar från både Sverige och Norge skickades till platsen. 

– De har gått efter leden på skidor när det släppte en massa isblock helt plötsligt. Det kom en massa vatten samtidigt och det kom helt oväntat. Det var som en ispropp, sa Thomas Winnberg, räddningschef hos Kiruna räddningstjänst, till SVT.

Pojke dog av sina skador

Polisen skrev på sin hemsida att två av de totalt åtta personerna som varit inblandade i olyckan forslades iväg med vattnet. En pojke i 15-årsåldern fördes till Gällivare sjukhus med lindriga skador. 

Den andra eleven som också är en tonårspojke fördes med ambulanshelikopter till Tromsö där han vårdades för livshotande skador. Pojken bekräftades under fredagen ha avlidit på sjukhuset. 

Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka då incidenten inträffade under skoltid. 

Mer nyheter: Polisman anhållen - misstänks för våldtäkt mot kvinna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Unga britter kan få rökförbud hela livet

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.

Dags att söka för tågluff i EU

Född mellan den 1 juli 2005 och 30 juni 2006? Då är det dags att söka någon av de 35 000 gratisbiljetter som EU delar ut i senaste omgången av Discover EU – systemet för att få unga européer att resa och träffas.

Patient började brinna under operation

Under en stämbandsoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna började en patient att brinna, rapporterar SVT Nyheter. Operationen, som skedde under förra året, gjordes med laser.

Svinesundsbron avstängd efter olycka

En trafikolycka inträffade på E6 på Svinesundsbron mellan Norge och Sverige på tisdagen.

Här vägrar Postnord dela ut brev

Brevlådorna är för små och låga. Därför har Postnord vägrat dela ut post i ett bostadsområde i Karlskrona under flera veckor.