Flygstrejk
SAS-piloterna har gått i strejk. - Foto: Johan Nilsson/Henrik Montgomery/TT

Flygstrejken på SAS är igång – så ser du om du är drabbad

I natt kom beskedet att flygstrejken är igång. Enligt SAS hade man inte kunnat gå med på piloternas krav utan negativa effekter för företaget.


Flygstrejken är här. 

Vid halv fyra på morgonen skickade SAS ut ett pressmeddelande om att de svenska piloterna vägrar flyga. 

”Det är djupt beklagligt att pilotstrejken kommer ha en negativ inverkan på våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandlingarna, men om vi ska gå med på piloternas krav kommer det ha negativa effekter på företaget”, skriver Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, i ett pressmeddelande. 

På fredag morgon stod det klart att även de norska och danska SAS-piloterna går i strejk. 

En stor del av konflikten mellan SAS och facket är att man inte är överens om vad piloternas löner faktiskt ligger på. SAS hävdar att en pilot i genomsnitt tjänar över 90 000 kronor i månaden, något facket menar är en ren lögn. 

Enligt facket ligger ingångslönen på över 34 000 kronor, och att man bara kommer upp i 93 000 kronor om man maxar tillägg och traktamenten. 

– Hur de har räknat vet jag inte, det får de redogöra för. SAS får svara på var deras siffror kommer ifrån. Det finns inga tillägg, en månadslön är det en SAS-pilot har, säger Rawaz Nermany, ordförande för Svensk pilotförening, till SVT. 

Så vet du om du drabbas

Sammanlagt har nu 315 avgångar ställts in – 110 av dem på fredagen. SAS råder sina kunder att hålla sig uppdaterade om vad som gäller, och att kolla på den här sidan

Sammanlagt beräknas 170 000 resenärer drabbas av flygstrejken. 

Här kan du läsa mer om varför förhandlingarna kollapsade

/
sas
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Påverkas du av strejken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.