Så är man ledig under valborg och därför firar vi högtiden
Därför firar vi valborg och så är man ledig under högtiden. - Foto: Pixabay, Fredrik Sandberg TT/TT

Valborg 2019: Så är du ledig och därför firar vi högtiden

Den sista april firas valborgsmässoafton runt om i Sverige. Men hur firas det och hur är man ledig under valborg? Det reder Nyheter24 ut.


Den 30 april är det äntligen dags att fira valborgsmässoafton ännu en gång. Högtiden firas runt om i landet och är speciellt populär bland ungdomar. 

Men varför firar vi valborg och är valborg en röd dag? Det reder vi på Nyheter24 ut.

Den 30 april tänds majbrasor runt om i landet. Bildkälla: Johan Nilsson TT/TT

Därför firar vi valborg

Man kan tro att valborg skulle vara en renodlad svensk tradtion, men icke. Självaste högtiden har faktiskt sitt ursprung från Tyskland och ska ha kommit till Sverige någon gång under medeltiden.

Varför tänder vi brasor?

Ja – det finns ingen glasklar anledning varför vi tänder brasor under den populära högtiden. Däremot så finns det en hel del teorier om varför.

Häxteorin

Den ena teorin har att göra med, hör och häpna, häxor. Tyskarna trodde nämligen att häxor flög iväg på kvastar under natten mellan den 30 april och den 1 maj.

I ett försök att förhindra detta så ska tyskarna ha tänt eldar, skrikit högt och avfyrat en massa skott i hopp om att skrämma bort häxeriet. Därav våra majbrasor och fyrverkerier.

Förbudsteorin

En annan teori till att brasorna är så vanliga på valborg är för att det tidigt blev förbjudet att använda kyrkornas klockor för att samlas – och att man i stället tände eldar för att kalla på uppmärksamhet, skriver Nordiska Museet.

Är valborgsmässoafton en röd dag?

Nej, tyvärr så är inte valborgsmässoafton en röd dag. Däremot så kan den på vissa arbetsplatser räknas som en helgdagsafton, vilket kan innebära att man bara behöver jobba halvdag.

Dagen efter, den 1 maj, är däremot en röd dag. Så vill man stanna uppe sent och kanske festa till det lite grann under valborg så är man åtminstone ledig dagen därpå. Här kan du läsa allt om varför 1 maj är en röd dag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du fira valborg?
Tack för din röst!