Malmöpolitiker föreslår att P-vakter ska få bötfälla nedskräpare.
Politiker i Malmö vill att p-vakter ska få bötfälla nedskräpare. - Foto: Foto: Gorm Kallestad, Fredrik Sandberg / TT

Politikernas förslag: P-vakter får ge böter till nedskräpare

I Malmö vill politiker att parkeringsvakter och andra kommunanställda ska få börja bötfälla människor som skräpar ner – ett förslag som de nu lägger fram till regeringen.


Om du skulle få för dig att slänga en platspåse någon annanstans än i en soptunna när du är utomhus så finns det en risk för att du skulle få en böter av polisen för nedskräpning

Men med tanke på alla de andra arbetsuppgifter som polisen har, finns det en stor risk att just nedskräpning inte hinner prioriteras. 

Och det är just därför som politiker i Malmö föreslår att parkeringsvakter och andra kommunanställda ska kunna hjälpa polisen – genom att också få rätten att bötfälla nedskräpare. 

Men om ändringen ska träda i kraft skulle det kräva en lagändring. Och just därför har kommunstyrelsen i Malmös arbetsutskott beslutat att skriva till regeringen med en begäran om att lagen ska ändras.  

Samband mellan skräp och otrygghet

I nuläget satsar Malmö stad stora belopp på städning av gator, torg, parker och andra allmänna platser. Polisen trygghetsmätning från 2018 visar ett samband mellan skräp och otrygghet. 

– Nedskräpningen är ett allvarligt problem i Malmö, det skapar otrivsel och är olagligt. Genom att ge kommunalt anställda befogenhet att bötfälla den som skräpar ner i vår stad tror jag att det blir fler som kommer tänka sig för innan de skräpar ner. Alla har ett enskilt ansvar att inte skräpa ner i vårt Malmö utan istället använda de många papperskorgar som finns runt om i vår stad, säger Roko Kursar (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen till Lokaltidningen.

I Tyskland lades det nyligen fram ett förslag om att föräldrar som inte vaccinerar sina ska kunna bötfällas. Här kan du läsa om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att förslaget borde bli lag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.