Tysklands hälsominister har kommit med ett nytt förslag.
Tysklands hälsominister vill bötfälla föräldrar som inte vaccinerar sina barn. - Foto: Foto: Markus Schreiber, Håkon Mosvold Larsen / TT

Nya förslaget: Föräldrar som inte vaccinerar sina barn kan få böter

I Tyskland kan det bli en dyr affär att inte vaccinera sina barn – i alla fall om landets hälsominister får bestämma. Han föreslår böter på upp till 26 000 kronor för de föräldrar som inte vaccinerar sina barn mot mässling.


Om du inte levt under en sten det senaste året så har du troligtvis inte missat att fallen av mässling ökat explosionsartat runtom i världen. 

WHO larmade i februari om att världens mässlingsfall fördubblats sedan 2017.

Livsfarliga sjukdomen fortsätter att spridas – trots tillgång till vaccin

I organisationens rapport redovisades ökningar på många platser i världen ansågs vara förväntad. Den förväntade ökningen gällde i länder och områden som på grund av krig och oroligheter inte haft möjlighet att vaccinera befolkningen – som exempelvis Ukraina, Madagaskar, Demokratiska republiken Kongo, Tchad och Sierra Leone. 

Men något som var riktigt oroväckande var att man såg stora ökningar på platser med enkel tillgång till vaccin och stabil ekonomi – främst i delar av Nordamerika och Europa.

Föräldrar väljer att låta sina barn gå ovaccinerade

Enligt WHO tror man att den så kallade antivaccinationsrörelsen är en av orsakerna till de ökade mässlingsfallen runtom i Europa. Rörelsen har under de senaste åren expanderat via grupper på sociala medier där man många gånger sprider missinformation om vaccinering. 

Nya förslaget i Tyskland: Upp till 26 000 kronor i böter för ovaccinerade barn

Jens Spahn. Foto: Michael Sohn / TT/ AP

Nu vill Tysklands hälsominister, Jens Spahn, ta till hårdare tag mot föräldrar som inte vaccinerar sina barn mot mässling och på så utsätter barnen och andra för fara.   

Han föreslår att föräldrar som inte kan bevisa att deras barn har mottagit mässlingsvaccinet ska bötfällas med upp till 2 500 euro – motsvarande cirka 26 000 svenska kronor. 

Förslaget gäller specifikt föräldrar med barn i skolålder, enligt Daily Telegraph. 

Ministern: Ovaccinerade barn bör förbjudas från att gå på förskola

Utöver böter föreslår ministern också att barn som inte vaccinerats mot mässlingen ska förbjudas att gå på förskola för att skydda andra barn som, för att de är för unga eller som av medicinska skäl, inte kunnat vaccineras. 

I nuläget är det inte säkerställt att förslaget kommer att sättas i kraft, då det först måste ses över av landets förbundsregering, skriver Daily Telegraph

Vattkoppor kan försvinna – om gratis vaccin införs

Nu ska alla barn vaccineras mot rotaviruset

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.