Barn-forsvann-fran-skogsutflykt-i-huddinge
Barn försvann från skogsutflykt i Huddinge. - Foto: Hasse Holmberg/TT, Pontus Lundahl/TT

Tre barn försvann från utflykt – personal kontaktade inte polis

I slutet av april försvann tre barn från en utflykt med sitt daghem. Även fast personalen märkte att barnen var borta kontaktades varken polis eller föräldrar. Istället hittades de av en privatperson – efter en timme vid en sjö. Nu utreds händelsen.


Den 25 april var ett familjedaghem i Huddinge, utanför Stockholm, på en utflykt i närheten av sjön Trehörningen. 

Ett familjedaghem är en ganska ovanlig typ av förskoleverksamhet där barnen tas om hand av en så kallad “dagmamma” i personens eget hem.

Följde inte rutinen

På utflykten var åtta till nio barn, en ledare och en praktikant. Kort in på utflykten märkte de att tre barn saknades, men istället för att följa rutinen som är att kontakta föräldrar och polis började de själva leta efter barnen – men på fel ställe. 

Barnen hittades bredvid en djup sjö av en privatperson – drygt en timme efter försvinnandet.

Utflykten var i skogen som ansluter till sjön Trehörningen i Huddinge. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

"De är ren tur att ungarna inte drunknade" 

Till slut hittade en man, som själv bor i området, barnen – som då hade varit ensamma i uppemot en timme. De befann sig vid en brygga ut till sjön.

– Det är bråddjupt i sjön där. Det är ren tur att ungarna inte drunknade, säger en tipsare med inblick i ärendet till Mitti Stockholm

Barnen hittades vid en brygga som leder ut till sjön. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Föräldrar chockade 

En vecka efter händelsen höll daghemmet ett krismöte, och det var först då övriga föräldrar informerades om vad som har hänt. 

– Under veckan som går får barngruppen själva berätta vad som hänt för sina föräldrar. Det är anmärkningsvärt, säger tipsaren.

Övriga föräldrar informeras av personalen först en vecka senare. Bildkälla: Hasse Holmberg/TT

Även Maria Klasson, tillsynsansvarig på Huddinge komun, säger att de ser mycket allvarligt på händelsen. 

– Det här är jätteallvarligt på alla punkter. Det hade kunnat gå jätteilla. Vi har pratat med vårdnadshavare som är chockade, säger hon till Mitti Stockholm

Utredning pågår 

Händelsen är nu under utredning och inom kort kommer förskolenämnden att fatta ett beslut angående om daghemmet ska få en anmärkning eller inte.

Familjedaghemmet ska även ha sett över sina rutiner efter händelsen, bland annat genom att uppdatera de telefonnummer som står på barnens utflyktsvästar.  

Läs även: Personal på förskola fick varning – slog bort klösande barns hand. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.