Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tre barn försvann från utflykt – personal kontaktade inte polis

- 13/05/2019, 13:46 -

I slutet av april försvann tre barn från en utflykt med sitt daghem. Även fast personalen märkte att barnen var borta kontaktades varken polis eller föräldrar. Istället hittades de av en privatperson – efter en timme vid en sjö. Nu utreds händelsen.

Den 25 april var ett familjedaghem i Huddinge, utanför Stockholm, på en utflykt i närheten av sjön Trehörningen. 

Ett familjedaghem är en ganska ovanlig typ av förskoleverksamhet där barnen tas om hand av en så kallad “dagmamma” i personens eget hem.

Följde inte rutinen

På utflykten var åtta till nio barn, en ledare och en praktikant. Kort in på utflykten märkte de att tre barn saknades, men istället för att följa rutinen som är att kontakta föräldrar och polis började de själva leta efter barnen – men på fel ställe. 

Barnen hittades bredvid en djup sjö av en privatperson – drygt en timme efter försvinnandet.

Tre barn försvann från utflykt i Huddinge.
Utflykten var i skogen som ansluter till sjön Trehörningen i Huddinge. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

"De är ren tur att ungarna inte drunknade" 

Till slut hittade en man, som själv bor i området, barnen – som då hade varit ensamma i uppemot en timme. De befann sig vid en brygga ut till sjön.

– Det är bråddjupt i sjön där. Det är ren tur att ungarna inte drunknade, säger en tipsare med inblick i ärendet till Mitti Stockholm

Tre barn försvann från utflykt i Huddinge.
Barnen hittades vid en brygga som leder ut till sjön. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Föräldrar chockade 

En vecka efter händelsen höll daghemmet ett krismöte, och det var först då övriga föräldrar informerades om vad som har hänt. 

– Under veckan som går får barngruppen själva berätta vad som hänt för sina föräldrar. Det är anmärkningsvärt, säger tipsaren.

Tre barn försvann från utflykt i Huddinge.
Övriga föräldrar informeras av personalen först en vecka senare. Bildkälla: Hasse Holmberg/TT

Även Maria Klasson, tillsynsansvarig på Huddinge komun, säger att de ser mycket allvarligt på händelsen. 

– Det här är jätteallvarligt på alla punkter. Det hade kunnat gå jätteilla. Vi har pratat med vårdnadshavare som är chockade, säger hon till Mitti Stockholm

Utredning pågår 

Händelsen är nu under utredning och inom kort kommer förskolenämnden att fatta ett beslut angående om daghemmet ska få en anmärkning eller inte.

Familjedaghemmet ska även ha sett över sina rutiner efter händelsen, bland annat genom att uppdatera de telefonnummer som står på barnens utflyktsvästar.  

Läs även: Personal på förskola fick varning – slog bort klösande barns hand.