Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Personal på förskola fick varning – slog bort klösande barns hand

- 02/02/2019, 13:02

En medarbetare på en förskola i Hässleholm har fått en varning av kommunen. Varningen grundar sig på en händelse som skedde i november och gick vidare till utredning.

Vad gör man om ett barn skadar ett annat barn? Och framförallt hur ska personalen på förskolan agera om de ser någon som far illa? Det finns det minst sagt delade meningar om.

Stressad situation

En dag i november var till en början precis som vanligt på en förskola i Hässleholm. Men det gick snabbt från en stillsam till en stressad situation. En medarbetare på förskolan såg ett barn klösa ett annat barn i ansiktet. I stundens hetta slog hon bort det klösande barnets hand, skriver Expressen.

Klösningen noterades inte bara medarbetaren, utan även av en förälder som dessutom såg medarbetarens agerande. Föräldern kontaktade då förskolechefen om vad som inträffat.

Gick vidare till utredning

Händelsen gick vidare till kommunen för utredning.

Nu har medarbetaren fått en varning från kommunen av anledningen att handlandet varit "oacceptabelt gentemot ett barn i förskolegrupp". Enligt den skriftliga varningen ska det vara ett markerande från arbetsgivaren, att det inte är acceptabelt. Det kan dessutom enligt Lagen om anställningsskydd göra grund för uppsägning. 

– Gränsen för ingripande måste alltid bedömas utifrån det enskilda händelseförloppet, säger förvaltningschefen Eva Andersson till Kristianstadbladet.

Eva Andersson är personen som skrivit under den skriftliga varningen till förskolans medarbetare, men hon vill inte kommentera enskilda fall då det är en policy de har i förvaltningen.

Samlad bild av händelsen

I utredningen av kommunen står det att medarbetaren har tröstat båda barnen efter det inträffade. Men också: "Utifrån samtal med de berörda har de en samlad bild av händelsen, det som skiljer är hur kraftfull handlingen har varit. Min bedömning är att handlingen är av den art att den inte ska upprepas", rapporterar Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en skola som skulle ha en tävling för "bästa rumpa", men blev inställd. Tävlingen handlade även om vem som "var sötast" och vem som "var flirtigast". Men det fanns också en kategori angående vem som mest troligen skulle bli en toppmodell. Kanske inte riktigt nutid med en sådan tävling, eller? Här kan du läsa mer om det.

Tycker du att det var rätt med en varning?