två barn, händer
Personal på förskola varnad - Foto: TT / NTB scanpix / Pixabay

Personal på förskola fick varning – slog bort klösande barns hand

En medarbetare på en förskola i Hässleholm har fått en varning av kommunen. Varningen grundar sig på en händelse som skedde i november och gick vidare till utredning.


Vad gör man om ett barn skadar ett annat barn? Och framförallt hur ska personalen på förskolan agera om de ser någon som far illa? Det finns det minst sagt delade meningar om.

Stressad situation

En dag i november var till en början precis som vanligt på en förskola i Hässleholm. Men det gick snabbt från en stillsam till en stressad situation. En medarbetare på förskolan såg ett barn klösa ett annat barn i ansiktet. I stundens hetta slog hon bort det klösande barnets hand, skriver Expressen.

Klösningen noterades inte bara medarbetaren, utan även av en förälder som dessutom såg medarbetarens agerande. Föräldern kontaktade då förskolechefen om vad som inträffat.

Gick vidare till utredning

Händelsen gick vidare till kommunen för utredning.

Nu har medarbetaren fått en varning från kommunen av anledningen att handlandet varit "oacceptabelt gentemot ett barn i förskolegrupp". Enligt den skriftliga varningen ska det vara ett markerande från arbetsgivaren, att det inte är acceptabelt. Det kan dessutom enligt Lagen om anställningsskydd göra grund för uppsägning. 

– Gränsen för ingripande måste alltid bedömas utifrån det enskilda händelseförloppet, säger förvaltningschefen Eva Andersson till Kristianstadbladet.

Eva Andersson är personen som skrivit under den skriftliga varningen till förskolans medarbetare, men hon vill inte kommentera enskilda fall då det är en policy de har i förvaltningen.

Samlad bild av händelsen

I utredningen av kommunen står det att medarbetaren har tröstat båda barnen efter det inträffade. Men också: "Utifrån samtal med de berörda har de en samlad bild av händelsen, det som skiljer är hur kraftfull handlingen har varit. Min bedömning är att handlingen är av den art att den inte ska upprepas", rapporterar Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en skola som skulle ha en tävling för "bästa rumpa", men blev inställd. Tävlingen handlade även om vem som "var sötast" och vem som "var flirtigast". Men det fanns också en kategori angående vem som mest troligen skulle bli en toppmodell. Kanske inte riktigt nutid med en sådan tävling, eller? Här kan du läsa mer om det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det var rätt med en varning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.