Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kommer mönstringsbeskedet – så vet du om du ska mönstra

- 21/05/2019, 12:18 -

De kommande dagarna kommer 90 000 18-åringar att få besked om mönstring. Så vet du om du är en av dem!

Rekryteringsmyndigheten kallar i år dubbelt så många 18-åringar till mönstring i jämfört med 2017. Bara nu i dagarna kommer cirka 90 000 tonåringar få beskedet om de kommer att få mönstra eller inte, uppger nu Rekryteringsmyndigheten på sin hemsida.

2017 var det omkring 6 000 som kallades, men nu förväntas siffran att hamna närmare 13 000. 

Så vet du om du blivit kallad till mönstring

Om du har fyllt i mönstringsunderlaget kan du under vecka 21 gå in på Rekryteringsmyndighetens hemsida förr att se om du kommer att få mönstra eller ej.

Själva kallelsen till mönstring skickas sedan ut till dig cirka två månader innan mönstringsdagen.

Satsar på snapchat

Rekryteringsmyndigheten väljer samtidigt att satsa på en ny typ av teknologi för att underlätta för ungdomarna som ska kallas in. Vad för teknik? Jo – de ska använda sig av Snapchat.

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse.

MER: Sugen på att göra lumpen? Här är allt du kommer tvingas göra