Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Räddningstjänsten varnar för "vita luddet" – extremt brandfarligt

- 22/05/2019, 13:45

Det vita luddet som faller mot marken har varit en stor snackis senaste dagarna. Men nu har en ny trend kommit där man leker med döden.

Ingen har väl missat att det under sensate dagarna regnat ett vitt ludd över stora delar av Sverige. 

Många har undrat vad luddet är för något, och som Nyheter24 tidigare skrivit om rör det sig om frön från sälg och asp. 

Men trots att luddet kan vara vackert att titta på varnar nu brandkåren för en viral trend som går ut på att man tänder eld på luddet. 

– Det här luddet är extremt brandfarligt och minsta gnista eller fimp kan göra att det antänds, vilket kan få förödande konsekvenser, säger Anders Edstam, vice brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund till Aftonbladet. 

"Kan kosta liv"

Bara senaste dygnet har över 200 larm om markbränder kommit in, och om trenden inte upphör kan det vara en tidsfråga innan en rejäl brand uppstår. 

Anders Edstam menar att den som tänder eld på ludder leker med döden. 

– Det som oroar mig mest är att dessa bränder kräver väldigt mycket resurser vilket riskerar att den som verkligen behöver hjälp vid till exempel en lägenhetsbrand eller trafikolycka kan få vänta väldigt länge. Och i värsta fall kan det kosta liv, säger Edstam till Aftonbladet

MER: Lider du av pollenbesvär? Här är fem tips för att stilla besvären

Har du sett det vita luddet?