Man körde om polis i Malmö – fick 22 500 kronor i böter

- 26/05/2019, 22:52

En polis var på väg till jobbet när han körde om en annan bilist. Den omkörda föraren agerade med att tuta med helljusen på polisen och körde om i en rasande fart. Så fort att polisen bestämde sig för att följa efter. Det skulle kosta bilisten dyrt.

I början av mars detta år var en polis på väg till jobbet i Malmö. Men han hann inte komma fram innan kriminaliteten kom i vägen för honom.

På E6:an utanför Vellinge körde polismannen om en annan bil, något han trodde skulle bli en vanlig färd till jobbet visade sig sluta lite annorlunda.

Tutade med helljusen

Den omkörda bilen började tuta med sina helljus mot polisen som då släppte fram och förbi bilisten igen. Men det var inte med låg fart som bilen brände om. Det var med en rejält hög hastighet vilket gjorde att polismannen, som egentligen bara var påväg till jobbet, istället började följa efter den andra bilen.

Under jakten var bilisten uppe i över 160 kilometer i timmen vid flera tillfällen. Men där tog vårdslösheten inte slut. Enligt polismannen så körde bilisten även om en annan bil, fast i fel körfält. 

Av polisen beskrivs omkörningen som "tajt", rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Denna lite halvmärkliga biljakt pågick ett bra tag tills den jagade bilisten stannade till vid ett lager i Malmö och polisen kunde då till slut visa upp sin tjänstelegitimation.

Förarens förklaring

När bilisten senare fick berätta sin version i förhör menar han att han varit orolig på grund av att han kände sig förföljd. Anledningen till att han till slut stannade till var att han visste att det fanns människor vid lagret, och därför samlade han mod till sig. 

Men denna förklaring var inget som tingsrätten accepterade. De bedömde snarare förarens version som en slags efterhandskonstruktion. 

Detta ledde till att mannen fälldes i domstol för vårdslöshet i trafik. Han dömdes till att betala 22 500 kronor för att ha "brustit i omsorg och varsamhet genom att under en längre sträcka kört i hastigheter väsentligt högre än den föreskrivna", rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en tonåring som tog körkort och sedan förlorade det inom en timme. Det kan du läsa mer om här.

Har du kört för fort någon gång?