Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Socialdemokraterna anmäls: "Vilseledande marknadsföring"

- 27/05/2019, 13:21 -

Inför EU-valet i söndags skickade Socialdemokraterna ut ett sms till över en halv miljon människor – något som inte uppskattades av alla. Nu anmäls partiet för vilseledande marknadsföring till både JO och Konsumentverket.

På EU-valdagen gjorde Socialdemokraterna en sista insats för att vinna röster. Ett sms skickades ut till över en halv miljon människor där de uppmuntrade folket till att rösta på dem. Något som nu har mött kritik från flera av mottagarna, skriver Expressen

Strategi från valet 2018

Även om sms:et som skickades ut i söndags väckt en del reaktioner är det inte första gången Socialdemokraterna använder denna strategi. Redan inför valet 2018 skickades ett liknande sms ut, vilket även då möttes av kritiska röster.

Stefan Löfven
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Bildkälla: Anders Wiklund/TT

"Rösta på S idag"

Sms:et som har hamnat i blåsväder skickades ut valdagsmorgonen och löd:

"Rösta på S idag för trygghet, jobb och jämlikhet – mot de som hotar kvinnors och arbetares rättigheter! Valinfo på val.se Trevlig valdag! Socialdemokraterna”

Något som nu fått partiet anmält till både JO och Konsumentverket. 

Vilseledande marknadsföring 

Sms:et har i nuläget anmälts av totalt 25 personer som "vilseledande marknadsföring".

Bland annat har en del ifrågasatt om sms:et inte borde strida emot dataskyddsförordningen. Andra har påpekat att sms:et troligtvis hamnat hos en del barn som står på sina föräldrars abonnemang, vilket väcker andra etiska frågor. 

Läs även: Socialdemokraterna back i EU–valet – SD tredje störst