Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Socialdemokraterna backar i EU-valet – SD tredje störst

- 26/05/2019, 23:01 -

Socialdemokraterna blir största parti i EU-valet 2019. Samtidigt blev det en riktigt fajt om andraplatsen.

EU-valet här i Sverige blev en riktig rysare. 

Klockan nio på kvällen släppte SVT sin stora vallokalsundersökning, som visade att Socialdemokraterna skulle bli största parti, och Moderaterna näst störst. 

Två timmar senare började så det färdigräknade valresultatet komma in, och det visade mycket riktigt att S blir störst – men S backar och gör sitt sämsta val någonsin med bara 23,7 procent av rösterna. 

Men det blev en rejäl kamp om andraplatsen. I vallokalsundersökningen skiljde det knappt en procentenhet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna, och det preliminära valresultatet visade att SD får knappt 16 procent, och Moderaterna ser ut att få knappt 17. 

"Inget uppstickarparti längre"

Valresultatet blev långt ifrån den succé Sverigedemokraterna hade hoppats. Inför valet visade många mätningar att Sverigedemokraterna skulle få upp mot 20 procent, och kanske till och med bli störst. Men istället blev det 15,5, och SD blev tredje parti. Men Jimmie Åkesson höll skenet uppe. 

– Sverigedemokraterna är inte ett litet uppstickarparti längre, vi är på riktigt en politisk kraft nu, sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson på partiets valvaka. 

Kristdemokraterna gjorde ett bättreval än 2014, och får två mandat i EU-parlamentet. 

– När trycket var som hårdast var kraften från väljarna starkare, sa KD-ledaren Ebba Busch Thor när hon mötte partimedlemmarna på valvakan.