Därför känner du dig sjuk innan mens
Därför känner du dig sjuk innan mens - Foto: Erik G Svensson, Jonas Ekströmer, ANDERS WIKLUND / TT

Barnmorskan: Därför känner du dig "sjuk" innan mens

Brukar du känna dig sjuk innan mens? Det är inte konstigt, tvärtom är det en helt naturlig reaktion av kroppen. Här förklarar barnmorskan Anna Blom varför – och vad man kan göra för att minska symtomen.


Orkeslöshet, huvudvärk, och svullnad – låter det bekant? Då kanske du är en av alla som känner sig sjuka innan mens. I en intervju med Nyheter24 förklara RFSU–barnmorskan Anna Blom varför och vad man kan göra för att minska besvären.

Hur menscykeln fungerar

Förenklat kan en kvinnas menscykel delas in i tre perioder – tiden innan mens, mensperioden och tiden efter mens. Vissa kvinnor känner inte av dessa skiften alls, medan andra kan uppelva vardagen som natt och dag beroende på var i cykeln man befinner sig:

– För vissa påverkas hela livet och andra känner inte av någonting. Det är så otroligt individuellt, säger Blom till Nyheter24. 

Bildkälla: Anders Wiklund/TT

Huvudvärk, trötthet och nedstämdhet

För de som känner av sin menscykel är dock en period särskilt jobbig – tiden innan mens. Det är nämligen PMS-sympomen som dyker upp, men också då vissa kan känna sig "sjuka":

– Det beror på vad man lägger in i ordet sjuk. Man kan ju känna sig sjuk för att man har mycket huvudvärk och känner sig spänd i kroppen. Det kan ju ge en sjukdomskänsla för vissa.

Bildkälla: Isabell Höjman/TT

Blom nämner också att svullnad, orkeslöshet och nedstämdhet kan vara andra besvär. Men huruvida det är en faktiskt infektionskänslighet i kroppen eller inte är en annan fråga:

– En del personer som har könsherepes har ju en tendens att få det i samband med mensturationen, men att man är allmänt mer infektionskänslig kanske är lite stora växlar att dra på.

Vad händer i kroppen

Vad är det då som händer i kroppen? Och varför upplever vissa symptomen medan andra är helt opåverkade? 

Jo, vid ägglossning utsöndras ett hormon som heter gulkroppshormon i kroppen. Det är då kvinnan kan befruktas och när vissa kvinnor också känner sig särskilt glada och uppåt. Om kvinnan inte befruktas bryts dock hormonet ner, vilket skapar en slags restprodukt i kroppen. Det är också detta som man nu tror ställer till det för vissa kvinnor:

– Folk tar upp slaggprodukterna på olika sätt, vissa drabbas hårdare och för dem kan PMS–besvären vara jättejobbiga, förklarar Blom. 

Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

Varför kvinnor reagerar på nedbrytningen av gulkroppshormon så olika är dock fortfarande oklart, men forskningen pågår. 

Minska besvären 

Även om symtomen kan vara riktigt jobbiga finns det saker man kan göra för att minska besvären. 

Bland annat kan man hålla koll på sin cykel och vara extra noggrann med sömn, kost och träning perioden innan mens. Även hormonbehandlingar och vissa typer av antidepressiv medicin kan hjälpa – något som då sker i samråd med läkare eller gynekolog.

– Det finns hjälp att få och den ska man absolut ta, man ska inte gå runt och må dålig, avslutar Blom. 

Läs även: Det här är vad som händer i din kropp när du har mens

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du känna dig sjuk innan mens?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.