Trängselskatt
Så mycket kommer trängselskatten höjas i pris. - Foto: Marcus Ericsson/TT, Pontus Lundahl/TT

Så mycket höjs trängselskatten: "Behövs hårdare tag"

Trängselskatten infördes 2006 som ett slag för miljön, men även för att minska köer och buller. Avgiften har varit relativt låg, men från och med 2020 höjs trängselskatten för stockholmarna.


I takt med bensinupproret diskuteras även trängselskatten, som är till för en renare miljö, minskade köer samt att sålla ut bilarna som har mest kväve-och koldioxidutsläpp. De pengar som dras in från punktskatten fördelas sedan av staten. Exempelvis går inkomsten från tullen på Essingeleden i Stockholm till att finansiera spårbunden kollektivtrafik.

Hårdare tag på trängselskatten

Trafikborgarrådet Daniel Helldén är fast besluten om att trängselskatten inte kommer försvinna, eftersom att det är en stor majoritet som är för skatten till skillnad från när det infördes i Stockholm 2007. Men enligt Helldén behövs det tas hårdare tag.

– Det var väldigt jämnt under folkomröstningen 2006, idag är det ingen fråga. Trängselskatterna fungerar bra och det finns en folklig förankring för dem. Men förankringen skulle bli ännu bättre om vi kunde styra vilka typer av fordon som åker in, förklarar han till Aftonbladet.

Gjort sitt syfte

Framtidens biltrafik kommer bli mer begränsat till utrymme, men enligt flera opinionsmätningar är det en merpart positiv syn på trängselskatten.

– Det var otroligt kontroversiellt innan det infördes. Men med tiden har opinionen vänt från en majoritet emot till en kraftig majoritet för, berättar Jonas Åkerman som är forskare vid KTH för Aftonbladet.

Ökad befolkning = ökad trafik

Åkerman förklarar vidare att det sedan 2006 varit en befolkningsökning på en till två procent per år i Stockholm, vilket motsvarar runt 20 procent de senaste 13 åren. Han menar att det kan se ut som att ingenting förändrats i trafiken, men att man då bör tänka på hur det hade sett ut om trängselskatten inte hade införts.

Enligt Åkerman hade Stockholm haft total trafikstockning i innerstadsdelarna, men med hjälp av skatten har de mål som tidigare nämndes nåtts – minskad trafik och bättre luft.

Riksdagens beslut

Angående att bestämma vilka bilar som får köra in är i nuläget mer problematiskt än tänkbart.

– Problemet från stadens sida är att vi inte kan tvinga fordonsägare att göra på ett visst sätt. Och i sådana fall är det regering och riksdag som ska fatta besluten. Men jag skulle gärna se att statsmakterna gav oss möjlighet att titta på sådant, berättar Daniel Helldén för Aftonbladet.

Från och med 2020 kommer priset på trängselskatten att höjas. Även tiderna där det kostar att köra igenom tullarna kommer ökas, både klockslag men det kommer även vara prisskillnader beroende på högsäsong och lågsäsong. Sammanlagt blir höjningen på 135 kronor, rapporterar Aftonbladet.

Pengarna som dras in från detta kommer bland annat bidra till en ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan.

Läs även: Bensinpriset når nya höjder: Så mycket dyrare blir det

/
/
/
KTH
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att prishöjningen är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.