Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varningen : Därför ska du akta dig för fästingägg i sommar

- 04/06/2019, 22:34

Att vi ska se upp för fästingar är ingen nyhet, men visste du att man också ska undvika deras små ägg? Så är det – och här är anledningen varför.

Om du brukar hålla utkik efter fästingar på sommaren kan du nu börja speja efter något i ännu mindre form, deras ägg. Det är nämligen så att även dessa kan ställa till det för en – och det är på flera sätt.

Stor ökning fästingar 

De små blodsugande djuren har inget problem med att föröka sig och har de senaste åren bara blivit fler och fler, skriver Expressen. Närmare bestämt kan en hona lägga upp till 2 000 ägg – en särskilt trist ekvation med tanke på att varje ägg innehåller hundratals fästinglarver. 

Fästing
Bildkälla: Pixabay

Risker med äggen

I äggen ligger alltså hundratals fästingar redo att starta sina liv. Har man riktigt mycket otur kan de bära på farliga smittor redan i denna fas. 

– I sällsynta fall kan TBE och i ytterst sällsynta fall kan borrelia överföras till fästingäggen, säger Naturhistoriska riksmuseets expert Didrik Vanhoenacker till Land.se.

Fästingägg
En fästinghona bredvid sina ägg. Bildkälla: Centers for Disease Control and Prevention, 1600 Clifton.

Borrelia är den vanligaste fästingsmittan som kan orsaka skador på nervsystemet och leder. TBE är mindre vanligt men desto farligare. Bland annat kan smittan leda till delvis förlamning. 

Så gör du dig av med äggen 

Som tur är finns det sätt att göra sig av med äggen! Rekommendationen är att antingen kasta, spola ner eller bränna dem. Se bara till att undvika direktkontakt så använd en plastpåse eller liknande vid hanteringen.

Läs även: Därför ska du spara fästingar i frysen

Har du blivit biten av en fästing?