pingstlilja
Pingst: Därför firar vi högtiden - Foto: Hasse Holmberg/TT

Pingst: Därför firar vi högtiden

Femtio dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelfärdsdag firar vi pingst. Men vad är det egentligen vi firar?


Det är pingst – en kristen högtid som är den heliga andens. Men varför firar vi den och hur kommer det sig att högtiden inträffar olika datum varje år? 

Det reder vi på Nyheter24 ut. 

Därför firar vi pingst

Pingsten är den tredje största helgdagen inom kristendomen, efter julen och påsken, och firar att den heliga Anden kom till apostlarna och gav dem styrka och ord så de kunde börja prata om Jesus. För innan Jesus lämnade jorden på Kristi himmelfärdsdag så berättade han för dem att de inte skulle bli övergivna. 

Det är just därför pingsten är den heliga andens högtid – en högtid då kristna firar att Gud låter sin ande, hjälparen, vara hos dem. 

– Pingsten handlar om hur den helige Anden fyllde apostlarna och gjorde det möjligt för dem att predika evangeliet så att människor i olika språk och kulturer kunde förstå och tro, säger prästen och biskopen Helga Haugland Byfuglien till norska Nettavisen.  

Datumet varierar 

Men det är faktiskt så att datumet som pingsten årligen infaller på varierar. Pingstdagen infaller alltid tio dagar efter Kristi himmelfärdsdag och 50 dagar efter påsk. Pingstdagen infaller aldrig tidigare än 10 maj och inte senare än den 13 juni.

Ordet pingst kommer från grekiska "pentecoste" som betyder den femtionde och syftar på de 50 dagar som passerat sedan påsk. 

Vanlig bröllopsdag 

Pingsten ses ofta som den kristna kyrkans födelsedag. Det är dessutom vanligt att par väljer att gifta sig under pingsthelgen, vilket gör att många förknippar pingsten med bröllop. 

Även konfirmationer och dop är vanligt under pingsthelgen. 

Källor: Svenska Kyrkan, Nettavisen, Wikipedia 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Firar du pingst?
Tack för din röst!