Chockhöjningen: mycket kommer plastpåsen kosta nästa år

- 20/06/2019, 09:07 -

Nu är det klart. Plastpåsen kommer att beskattas från och med nästa år, enligt TV4 Nyheterna. Varje påse kan därför kosta uppemot sju kronor.

Regeringen vill ta hårdare tag mot plastkonsumtionen. TV4 Nyheterna kunde under fredagsmorgonen avslöja att plastpåsarna kommer att bli beskattade från och med nästa år. 

Sjuka prishöjningen 

Det kommer bli en rejäl prishöjning på påsen. Enligt TV4 kommer kommer skatten vara på tre kronor per plastpåse, vilket gör att en plastpåse kommer att kosta uppemot sju kronor.

Fryspåsar och soppåsar kommer inte att beskattas. Däremot kommer de små plastpåsarna som finns att ta vid kassorna att skattas med 30 öre.

Mycket hamnar i havet och i naturen 

Många plastpåsar genererar tyvärr att fler hamnar i naturen och i våra hav, vilket leder till miljöskador. Genom att beskatta plastpåsarna hoppas finansmarknadsminister Per Bolund att folk ska ändra sina vanor. 

– Det gör ju att människor kan fundera över om man behöver en plastkasse eller om det finns andra sätt att transportera hem varorna, säger han till TV4 Nyheterna.

Pengarna ska läggas på annat

Totalt förväntas cirka 2,9 miljarder kronor att komma in till statskassan från plastpåseskatten. Pengarna kommer att ingå i en grön skatteväxling.

Stad förbjuder plastpåsar helt

Klimatkrisen är ett faktum. För att värna om klimatet finns många saker som går att göra, och att dra ner på plastkonsumtionen är en av sakerna. I New York, USA, kommer det bli förbjudet med plastpåsar från och med 2020, det kan du läsa mer om här

Vad tycker du om beskattningen?