Snart kan tusentals få bilen beslagtagen av Försvarsmakten

- 26/06/2019, 11:15

​Tusentals svenskar bör kika en extra gång i brevlådan. Varför? Ett brev från Försvarsmakten kan ligga där och lura. Mottagarna meddelas att deras fordon kan komma att tas över i totalförsvaret – vid höjd beredskap men också om krig bryter ut.

Nu är Försvarsmakten i full rulle med att skicka ut brev till privatpersoner som kan få sin bil beslagtagen. De som kan påverkas av beslutet blir meddelade att deras fordon kan tas i beslag av försvarsmakten – vid kris.

Vem och vilka kan få detta brev? Vem som helst!

När gäller detta?

Försvarsmakten ska i framtiden kunna lägga beslag på ditt fordon om det råder höjd beredskap eller också för all del om krig bryter ut i landet, rapporterar P4 Blekinge. 

Vad snackar vi för typer av fordon? Alla. Oavsett om det är en vanlig bil, snöskoter eller traktor så kommer totalförsvaret ha rätt att använda ditt fordon.

De privatpersoner som mottar ett brev av Försvarsmakten blir meddelade att deras fordon är uttagna för att ingå i totalförsvaret. Ja, om nu förhöjd beredskap eller krig skulle uppstå.

Så många får brevet om beslutet

Hur många? Det är så många som ett par tusen privatpersoner som från och med nästkommande vecka kommer att få ett brev skickat till sig. 

Vad är det som gäller? Jo, om du är en av de personer som får brevet så kan du fortfarande använda din bil som vanligt. Men blir det förhöjd beredskap eller krig i landet så förväntas du att ta ditt fordon till närmsta uppsamlingsplats. 

Och hur det blir med ersättning? Försvarsmakten ger dig ersättningen för fordonet när de tar över det – för du får inte tillbaka det. 

– Senaste gången Försvarsmakten gjorde detta var under 90-talet, då var det i en mycket större omfattning, säger Otto Gröntoft, major på Försvarsmaktens högkvarter och projektleder uttagningen av fordonen, till P4 Blekinge.

Nyheter24 har tidigare skrivit om förslaget om registreringsskyltar i olika färger. Har du missat det? Då kan du läsa mer om det här.