Ny höjs skatten på nya bilar: "Olycklig situation"

Från och med 2020 beräknas skatten på nya bilar höjas radikalt, för att minska koldioxidutsläppen.


Funderar du på att köpa bil nästa år? Lucky you! Men då kanske du får snabba dig och införskaffa en redan detta år – för redan 2020 får nya bilar en betydligt högre fordonsskatt.

Anledningen till höjningen är på grund av ett mer rättvisande system beroende på mängden koldioxid som bilen släpper ut, rapporterar Sveriges Radio.

Den nya metoden, vid namn WLTP, sätts i drift vid årsskiftet när svensk fordonsskatt beräknas. Det kommer handla om i snitt runt 2 600 kronor dyrare, men det är också beroende på bilmodell. Absolut dyrast lär ligga på cirka 10 000 kronor.

Förlorad bonus

Men det finns en annan hake.

Några av de bilar som säljs idag kommer med en bonus till köparen, vanligtvis till de bilköpare som väljer en bil med lågt koldioxidutsläpp. Bonusen kallas för bonus-malus-systemet och straffar även de bilar med högt utsläpp.

Den bonusen förväntas gå förlorad nästa år.

Högre skatt

Kortfattat kommer alltså bilar som säljs från och med 1 januari 2020 att få en högre skatt än i nuläget.

– Väldigt få har koll på det. Väldigt få vet hur man beräknar ut skatten. Men jag förstår det, just nu, säger Jesper Rosenborg, som är bilförsäljare i Stockholm.

Snabba förändringar

Bil Swedens VD Mattias Bergman är inte särskilt glad över de snabba förändringarna i branschen.

– En bil som har köpts för ett år sedan, i år eller nästa kommer ha dramatiskt olika beskattningar. Det är en olycklig situation som drabbar konsumenterna just nu, berättar han för Sveriges Radio.

Företaget har varit i kontakt med regeringen om en fördröjning av införandet av de nya skattenivåerna fram till 2021. Det finns redan en överenskommelse mellan Liberalerna, Centerpartiet och regeringen om att se över hela bonus-malus-systemet.

– Just nu pågår en diskussion internt här mellan berörda departement om man ska låta detta ske, eller skjuta på det ett år och göra en samlad översyn av hela bonus-malus-systemet. Vår ingång från miljödepartementet är att man ska beskatta fordon utifrån den nya modellen, eftersom det ger mer rättvisa kodioxidvärden för bilarna, förklarar kanslirådet för Miljödepartementet Martin Larsson till Sveriges Radio.

/
Bil
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.