Polisen-tipsar-om-hur-du-undviker-ficktjuvar-i-sommar
Polisen tipsar om hur du undviker ficktjuvar i sommar - Foto: Janerik Henriksson/TT

Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot ficktjuvar i sommar

Sommaren bjuder på folkfyllda gator och avslappnade turister – något som tyvärr också uppskattas av ficktjuvar. Som tur är finns det några knep för att minska risken att bli utsatt.


Mycket är härligt med sommaren men något som är mindre trevligt är att de folkfyllda gatorna också lockar till sig ficktjuvar. Som tur är finns det några knep som minskar risken att bli utsatt.

Högsäsong för ficktjuvar

Ficktjuvar dras till platser med mycket folk – något som tyvärr gör semestersommaren till tjuvarnas högsäsong. Och vem som är tjuv eller inte kan man aldrig veta:

– Det är omöjligt att säga vem som är tjuv och vem som inte är det. Men det finns en del trick som man ska vara uppmärksam på, säger Måns Gauffin, kommunpolis för stadsdelen Norrmalm, till Mitti Stockholm. 

Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ficktjuvarnas strategier

Tricken som Gauffin hänvisar till är flera. Tjuvarna är nämligen inte bara listiga, de är också kreativa och kommer ständigt på nya trick för att komma åt dina värdesaker. 

Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Bland annat kan de komma fram och råka spilla glass eller liknande och sen torka av fläcken och samtidigt sno åt sig något. Andra varianter är att tjuven kommer fram och kramas eller ber om en tändare för att komma nära, skriver Mitti Stockholm.

Polisens tips

Även om man aldrig kan gå helt säker finns det saker man kan göra för att minimera risken att bli utsatt för ficktjuvar. På polisens hemsida tipsar dem dig att du ska: 

  • Ha tillhörigheter under uppsikt. Häng inte din jacka eller väska på stolen och lägg inga värdeföremål på bordet när du fikar eller äter
  • Ha plånbok och mobil i innerfickan, inte i bakfickan 
  • Stänga handväskan och bär den så att du har dina värdesaker under uppsikt
  • Vara uppmärksam på om någon stöter till dig
  • Skydda din pinkod när du betalar med kort eller tar ut pengar

Läs även: 9 sätt att skydda sig mot identitetsstöld

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit utsatt för ficktjuvar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.