Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot ficktjuvar i sommar

- 29/06/2019, 10:16 -

Sommaren bjuder på folkfyllda gator och avslappnade turister – något som tyvärr också uppskattas av ficktjuvar. Som tur är finns det några knep för att minska risken att bli utsatt.

Mycket är härligt med sommaren men något som är mindre trevligt är att de folkfyllda gatorna också lockar till sig ficktjuvar. Som tur är finns det några knep som minskar risken att bli utsatt.

Högsäsong för ficktjuvar

Ficktjuvar dras till platser med mycket folk – något som tyvärr gör semestersommaren till tjuvarnas högsäsong. Och vem som är tjuv eller inte kan man aldrig veta:

– Det är omöjligt att säga vem som är tjuv och vem som inte är det. Men det finns en del trick som man ska vara uppmärksam på, säger Måns Gauffin, kommunpolis för stadsdelen Norrmalm, till Mitti Stockholm. 

Folkmassa
Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ficktjuvarnas strategier

Tricken som Gauffin hänvisar till är flera. Tjuvarna är nämligen inte bara listiga, de är också kreativa och kommer ständigt på nya trick för att komma åt dina värdesaker. 

Ficktjuv
Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Bland annat kan de komma fram och råka spilla glass eller liknande och sen torka av fläcken och samtidigt sno åt sig något. Andra varianter är att tjuven kommer fram och kramas eller ber om en tändare för att komma nära, skriver Mitti Stockholm.

Polisens tips

Även om man aldrig kan gå helt säker finns det saker man kan göra för att minimera risken att bli utsatt för ficktjuvar. På polisens hemsida tipsar dem dig att du ska: 

  • Ha tillhörigheter under uppsikt. Häng inte din jacka eller väska på stolen och lägg inga värdeföremål på bordet när du fikar eller äter
  • Ha plånbok och mobil i innerfickan, inte i bakfickan 
  • Stänga handväskan och bär den så att du har dina värdesaker under uppsikt
  • Vara uppmärksam på om någon stöter till dig
  • Skydda din pinkod när du betalar med kort eller tar ut pengar

Läs även: 9 sätt att skydda sig mot identitetsstöld

Har du blivit utsatt för ficktjuvar?