Varning: Nu har den dödliga fästingparasiten nått Sverige

- 01/07/2019, 15:59

Fästingar är aldrig roliga att ha att göra med och nu finns det desto större anledning att undvika dem. Det efter att fall om en dödlig fästingparasit har rapporterats i Sverige.

TBE och borelia är kända åkommor som överförs från fästingar till människor. Nu kan dock en till sjukdom läggas till på listan – nämligen den dödliga parasiten Babesia. 

Fästing
Bildkälla: Aas Erlend/TT

Läkare alarmerar

Babeisaparasiten har tidigare återfunnits på boskap och viltdjur i södra Sverige. Nu har dock ohyran hittat ett nytt offer – människan. 

Det kan man konstatera efter en studie som Läkartidningen publicerat. Där går läkare ut och varnar för den dödliga parasiten. Och det med all rätt.

Allvarlig sjukdom

Mer specifikt har parasiten upptäckts på personer bosatta i Skåne som har haft borelia. Något som är oroväckande utifrån symptomen som blodsugaren ger: 

– Det börjar med hög feber, apati, blodfärgad urin, som ibland även kan vara svartfärgad, samt lös avföring. säger Anna Omazic, forskare på Sveriges veterinärmedicinska anstalt, till Aftonbladet.

Hon fortsätter och beskriver att det hos djur är en livsfarlig sjukdom om den går obehandlad. 

Hos människor är de med nedsatt immunförsvar särskilt utsatta. Hos dem kan parasiten orsaka organsvikt vilket är livshotande om inte rätt behandling sätts in:

– Har man ett dåligt immunförsvar riskerar man att dö ganska snabbt, säger Kristina Persson, docent och överläkare i Region Skåne till Aftonbladet.

Fästing
Bildkälla: Jan Collsiöö/TT

Oklar spridning 

Huruvida fästingen kan komma att spridas bortom Skåne är Omazic osäker på. Hon menar dock att det finns sådana indikationer: 

– Både i fjol och i år så har vi samlat in fästingar norr om Dalälven för att se vilka smittämnen de bär med sig. Först efter sommaren får vi analyssvaren. Fästingarna flyttar på sig, men vi vet inte än om smittor gör det också, även om det är troligt, säger hon till Aftonbladet. 

Läs även: Det här kan hända om du blir biten av en fästing

Har du blivit biten av en fästing?